ΠολιτικήΑρχείο

Συνέντευξη Χρηστίδη: Από το …νηπιαγωγείο στην πολιτική

«Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, ένα μνημόνιο του πολιτικού συστήματος με τον ελληνικό λαό, με το οποίο θα μετατρέψουμε επιτέλους την κρίση σε ευκαιρία», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, στη συνέντευξη που έδωσε στον Άκη Γκάτζιο.

Μιλώντας δε για τη νέα γενιά τονίζει ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, να συμφωνήσουμε, αρχικά, για τον τρόπο παραγωγής πλούτου και ύστερα ας διαφωνήσουμε για τον τρόπο διανομής του».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί ηλικιωμένο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι ηλικιωμένο κόμμα «δεν είναι αυτό που μέτρα πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή, αλλά  είναι αυτό που οι ιδέες του πεθαίνουν».

Ο Παύλος Χρηστίδης γεννήθηκε το 1983 πήγε σχολείο στο Άργος και στο Ναύπλιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Θράκης ασχολήθηκε ενεργά με την Π.Α.Σ.Π., στην οποία διετέλεσε Γραμματέας. Το Μάρτιο του 2013 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το Μάιο του 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη. Είναι δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ναυπλιέων. Από τον Ιούλιο του 2015, έχει αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη

ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ : Παύλο, στο νηπιαγωγείο μαθαίνατε για πολιτική;

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ : Αυτή είναι μια καλή πρόταση Άκη, γιατί αν μαθαίναμε πολιτική στο νηπιαγωγείο, ίσως, η χώρα μας να ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι από μαθητής είχα ενδιαφέρον για τις συλλογικότητες, είτε αυτό εκφραζόταν μέσω  του δεκαπενταμελούς, είτε αργότερα την φοιτητική εκπροσώπηση. Ακόμη και στον αθλητισμό η κλίση μου ήταν στα ομαδικά αθλήματα.

Α.Γ.: Πώς κέρδισες την εμπιστοσύνη της Φώφης;

Π.Χ. :  Αυτή είναι μια ερώτηση που θα έπρεπε να απευθύνεις στην Φώτη Γεννηματά. Η απόφαση της, όμως, ήταν θαρραλέα, με μεγάλο ρίσκο σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ ήταν στα όρια της εκλογικής βιωσιμότητας. Η επιλογή της ανανέωσης, είναι εύκολη θεωρητικά, δύσκολη όμως στην εφαρμογή της και στις εσωκομματικές ισορροπίες. Σε κάθε περίπτωση, αρκετούς μήνες μετά, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι η Φώφη Γεννηματά πιστεύει, στηρίζει και αφουγκράζεται τους νέους ανθρώπους, κάτι που δεν περιορίστηκε μόνο στο δικό μου πρόσωπο, αλλά και σε αρκετούς νέους ακόμα, που στελεχώνουν τις ομάδες δουλειάς του κινήματος.

 Α.Γ.: Δύσκολοι άνθρωποι οι δημοσιογράφοι για τους εκπροσώπους Τύπου;

Π.Χ. : Ως εκπρόσωπος τύπου η συνύπαρξη και η συνεργασία με τους δημοσιογράφους είναι η καθημερινότητα μου. Στις ημέρες των ανώνυμων bloggers, της παραπληροφόρησης, των πηχυαίων τίτλων, μπορώ να πω ότι με όσους δημοσιογράφους συνεργάζομαι έχουμε κατοχυρώσει τον αλληλοσεβασμό και την δεοντολογία. Από εκεί και ύστερα, σίγουρα υπάρχουν στιγμές και καταστάσεις που θα διηγούμαι μετά από χρόνια για το πόσο κρίσιμο ρόλο μπορεί να παίξει μια είδηση, η δημοσίευση ή και η αποσιώπηση της.

Α.Γ.: Πώς φυλάγεσαι από κακοτοπιές;

Π.Χ. : Θα έλεγα ότι ο ασφαλέστερος και μακρύτερος δρόμος στην πολιτική, όπως και στην ζωή, είναι στρωμένος με την αλήθεια. Όσο πιο ειλικρινής είσαι, τόσο πιο κατανοητός γίνεσαι.

Α.Γ.: Νέος σε ηλικία, εκπρόσωπος Τύπου σε «ηλικιωμένο» κόμμα. Πώς συμβαδίζουν;

Π.Χ. : Ηλικιωμένο κόμμα δεν είναι αυτό που μέτρα πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή, αλλά  είναι αυτό που οι ιδέες του πεθαίνουν. Είναι μεγάλη ευθύνη και τιμή, που είμαι εκπρόσωπος ενός ιστορικού κινήματος και πιστεύω ότι οι αρχές, οι αξίες, οι ιδέες της δημοκρατικής παράταξης είναι πάντα επίκαιρες.  Άλλωστε, η στήριξη και ανάδειξη  του μη προνομιούχου, η κοινωνική κινητικότητα , η αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η εθνική ταυτότητα στην ευρωπαϊκή ένωση είναι διαρκή αιτήματα πλειοψηφικού τμήματος του ελληνικού λαού.

 Α.Γ.: Ξυπνάς και κοιμάσαι με το twitter;

Π.Χ. : Σίγουρα τα σόσιαλ μίντια αποτελούν πηγές έγκαιρης πληροφόρησης, καθώς και όπλα επικοινωνιακής πολιτικής. Δεν θα υποκαταστήσουν, πάντως, την πραγματική επαφή με τον κόσμο. Όσο ωραία και να γράφεις, η πολιτική γίνεται εκεί που είναι το πρόβλημα.

 Α.Γ. Τελικά η ρόμπα είναι στη θέση της; **

 Π.Χ. : Η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων, και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στην στρέβλωση κάθε συμβόλου. Από το αντιμνημόνιο ΩΣ το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, και από την υπουργοποίηση των εκπροσώπων του παλαιού πολιτικού συστήματος ως την συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ όλα συγκλίνουν ότι μπροστά στην απώλεια του υπουργικού θώκου, δεν μετράει τίποτα,  ούτε κάν τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα.

Α.Γ.: Η νέα γενιά στην Ελλάδα ή πίνει φρέντο στις καφετέριες ή φτιάχνει βαλίτσες για το εξωτερικό. Αισθάνεσαι συνυπεύθυνος, ως κρίκος του πολιτικού συστήματος;

Π.Χ. : Η νέα γενιά στην Ελλάδα είναι γεμάτη προσόντα και δυνατότητες. Αυτό που αισθάνομαι είναι η αγωνία της γενιάς, στην οποία ανήκω και εγώ, να πετύχει.  Αυτό που χρειάζεται είναι το όραμα και το σχέδιο διεξόδου. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, να συμφωνήσουμε, αρχικά, για τον τρόπο παραγωγής πλούτου και ύστερα ας διαφωνήσουμε για τον τρόπο διανομής του. Οι νέοι Έλληνες θέλουν μια νέα Ελλάδα, δημοκρατική, προοδευτική, πρωτοπόρα.

 Α.Γ.: Υπάρχει ελπίδα σε αυτή τη χώρα;

Π.Χ. : Η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με την ελπίδα. Όσα δύσκολα συμβαίνουν στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, μας δείχνουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Κατά την άποψη μου, χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, ένα μνημόνιο του πολιτικού συστήματος με τον ελληνικό λαό, με το οποίο θα μετατρέψουμε επιτέλους την κρίση σε ευκαιρία. Δεν θα μας σώσει κανείς, αν εμείς δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Α.Γ.: Πώς σου φάνηκε η ενασχόληση με τα δημοτικά του Ναυπλίου;

Π.Χ. : Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το καλύτερο σχολείο, για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο αυξημένος ρόλος ενός Δήμου την περίοδο της Κρίσης, τοποθετεί τους δημοτικούς συμβούλους πολύ κοντά στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών. Ταυτόχρονα, οι δημότες μπορούν να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στο Δήμο για να λύνουν τα προβλήματα τους. Έτσι ο Δημοτικός Σύμβουλος αντιλαμβάνεται με ταχύτητα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία με αποτέλεσμα να προσπαθεί να βρει και την αντίστοιχη λύση. Για παράδειγμα, όταν ο Δ. Κωστούρος μου ανέθεσε τις σχολικές επιτροπές, βρέθηκα μπροστά σε μια διαφορετική πρόκληση: Η επαφή με μαθητές, γονείς, δασκάλους, καθηγητές, υπαλλήλους και επιχειρηματίες είναι μια παραγωγική διαδικασία, καθόλου στατική, στην οποία έχεις την δυνατότητα να δώσεις σε όλα τα παιδιά του δήμου σημαντικές ευκαιρίες, όπως η κοινωνικοποίηση και η ένταξη τους στην τοπική κοινωνία, ως προάγγελο της ενήλικης ζωής τους. Γι΄ αυτό με κάθε ευκαιρία επισκέπτομαι τα σχολεία και τους μαθητές.

Α.Γ.: Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Π.Χ. : Αν και δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος, τον μοιράζω ανάμεσα σε διάβασμα, κάποιο ταξίδι και φυσικά μπάσκετ με φίλους.

**(Σ.Σ. «Δεν ξέρω για τα πράγματα στο υπουργείο, αλλά η ρόμπα είναι στη θέση της». Με τον τρόπο αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης είχε σχολιάσει μέσω Twitter τις δηλώσεις Καμμένου και αναφερόταν στις προειδοποιήσεις του μέσω «κύκλων» ότι αδειάζει το γραφείο του και μαζεύει τα πράγματά του για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση).