ΠολιτικήΑρχείο

Ο Ανδριανός ρωτά τον Κατρούγκαλο για τις συντάξεις των ενστόλων

Η ανάγκη διευκρίνισης της ημερομηνίας έναρξης του νέου υπολογισμού των συντάξεων για τα  στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τίθενται από τον Γιάννη Ανδριανό και άλλους βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
“Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος άρθρα που εμφανίστηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ως το συνημμένο, σύμφωνα με τα οποία, λόγω της έλλειψης σχετικής αναφοράς ως προς τον χρόνο έναρξης των διατάξεων του άρθρου 7, είτε αποχωρήσουν προ της 1-7-2016, είτε μετά από αυτή την ημεροχρονολογία, οι κατά τα ανωτέρω δημόσιοι λειτουργοί θα υπαχθούν στον νέο υπολογισμό των συντάξεων του Ν.4387/2016.

Ειδικότερα, ναι μεν στην παρ. 4 του άρθρου 6 του ως άνω Νόμου αναφέρεται ότι ειδικά για ως άνω στελέχη και λειτουργούς του Δημοσίου, οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 4 τίθενται σε ισχύ από 1-7-2016, πλην όμως δεν υφίσταται ομοίου περιεχομένου αναφορά για αυτές καθ’ εαυτές τις ρυθμίσεις που άρθρου 6 κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στα οικεία δημοσιεύματα. Μάλιστα δε, γίνεται και επίκληση απόψεων υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί του θέματος αυτού, σύμφωνα με τις οποίες δεν υφίσταται εντέλει εξαίρεση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και συνεπώς θα υποστούν τις αυτές μειώσεις από την δημοσίευση του Νόμου και ανεξαρτήτως του χρόνου αποχώρησης από την ενεργή υπηρεσία.

Ως είναι αντιληπτό, η προσέγγιση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια και αναστάτωση αλλά και χώρο για νομικές παρερμηνείες και ως εκ τούτου, προς άρση αυτών και οριστική επίλυση του ζητήματος που εγείρεται, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1. Οι διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1, 2 και 6 του Ν. 4387/2016 τίθενται τελικώς σε ισχύ σε ό,τι αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος από 1-7-2016 και εντεύθεν;

2. Αν ναι, θα εκδοθεί σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος και πώς εν γένει θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα ενόψει των εκπεφρασμένων αντίθετων απόψεων του ΓΛΚ; Αν όχι, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου σας, ούτως ώστε να ρυθμιστεί το όλο ζήτημα;”