ΠολιτικήΑρχείο

Μανιάτης: Δεν ξέρουν ότι Μπούρτζι, Ψηλή, Πλατειά δεν κατοικούνται;

Την έκπληξή του εξέφρασε στον Υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, ο Βουλευτής Γ. Μανιάτης για την ένταξη των ακατοίκητων νησίδων Μπούρτζι, Ψηλή και Πλατειά, σε κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και την ταυτόχρονη αγνόηση ένταξης πολλών ορεινών χωριών της Αργολίδας στις αντίστοιχες επιδοτούμενες πρωτοβουλίες. Ο Γ. Μανιάτης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ανύπαρκτη αναπτυξιακή της πολιτική.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του:

  • Επειδή, ο Υπουργός κ. Σταθάκης νωρίτερα μίλησε για δήθεν προσπάθεια της κυβέρνησης να γίνουμε μια κανονική χώρα, υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβε μια χώρα με ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ και μετά τη δική τους διαπραγμάτευση που μας κόστισε 86 δις €, έχουμε επιπλέον ανάγκη για επενδύσεις άλλα 100 δις €.
  • Επειδή, το μέτρο σύγκρισης ήταν το πρώτο μνημόνιο, θυμίζω ότι στο πρώτο μνημόνιο το 2010, η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέλαβε ένα ΕΛΛΕΙΜΜΑ 36 δις € και όχι ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
  • Επειδή, η κριτική προς την ανάπτυξη είναι μια βαθιά πολιτικοποιημένη έννοια, εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, θέλουμε μια Ανάπτυξη:

Αειφόρο, που σέβεται το περιβάλλον

Έξυπνη, που στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες

Κυκλική, που χρησιμοποιεί, επαναχρησιμοποιεί και ανακυκλώνει τις πρώτες ύλες

Δίκαιη Κοινωνικά, με δίχτυ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δίκαιη Χωρικά, δηλ. που μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες

Χωρίς Αποκλεισμούς νέων, γυναικών ή Α.ΜΕ.Α.

– μια Ανάπτυξη που δημιουργεί νέες δουλειές

Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνουν τα παραπάνω, η απάντηση είναι: Ναι, μπορεί. Δυστυχώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν βοηθάει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

  • Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια Δημόσια Διοίκηση θέλουμε όλοι.  Η Δημόσια Διοίκηση αυτής της χώρας δεν μπορεί να ζητά όλο και περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους. Αντίθετα, η Δημόσια Διοίκηση και η κυβέρνηση, μπορεί και πρέπει να στοχεύσει στο να γεννάει δουλειές για τον ιδιωτικό τομέα. Όλοι θέλουμε μια Δημόσια Διοίκηση εμβρυουλκό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα.
  • Το κράτος, μπορεί και πρέπει να γίνει ο εγγυητής της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, της ύπαρξης ανταγωνισμού σε Μητρώα Πιστοποιημένων ιδιωτών που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και σε περίπτωση παραβάσεων θα επιβάλλει αυστηρές ποινές. Ένα τέτοιο κράτος, ένα Κράτος-Στρατηγείο, θέλουμε εμείς.
  • Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν κάνουμε αντιπολίτευση όπως είχε συνηθίσει να κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καταθέτουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς: Ενέργεια, Περιβάλλον, Χωροταξία, Δημόσια Έργα, Νέα Οικονομία, Δίκτυα, στήριξη της νέας γενιάς. Σχετικές είναι οι αναφορές που υπάρχουν σε σημερινό μας άρθρο στο Social Europe για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όλοι εμείς που είμαστε στρατευμένοι στην υπόθεση της προόδου, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, της Ανανεωτικής Αριστεράς, που πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που να έχει πολύ ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή του τόπου, στηρίζουμε ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο της χώρας, μια νέα συμφωνία κράτους – οικονομίας – κοινωνίας, μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.
  • Για την ανύπαρκτη σήμερα αγορά οικοδομής, έχουμε καταθέσει πρόταση φοροαπαλλαγών, χωρίς ούτε 1€ επιδότηση, με την οποία αυξάνονται τα δημόσια έσοδα κατά 200 εκατ. € και δημιουργούνται 50.000 θέσεις εργασίας.
  • Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, δεν μας αφήνει η κυβέρνηση να αγιάσουμε, εξήγγειλε ότι τρία Υπουργεία την Πέμπτη θα βοηθήσουν τον κ. Πρωθυπουργό να κάνει μία μεγάλη φιέστα κυβερνητικής προπαγάνδας, στο Μουσείο της Ακρόπολης! Πρωτοφανές φαινόμενο για τα πολιτιστικά δρώμενα όλων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Ουδέποτε κυβερνήτης μιας χώρας έκανε κυβερνητική προπαγάνδα από το κυριότερο μουσείο της χώρας.
  • Ο κ. Τσίπρας ελπίζω ότι για λόγους στοιχειώδους πολιτικής αξιοπιστίας, δεν θα παρουσιάσει:

– Ούτε τα ενενήντα εννιά (99) χρόνια του «Υπερταμείου» ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου

– Ούτε τα μόλις 480 εκατ.  € του αναπτυξιακού νόμου μέχρι το 2022

– Ούτε την επέκταση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2031

– Ούτε τον αγωγό TAP, τον οποίο πολέμησε λυσσαλέα ο ΣΥΡΙΖΑ

– Ούτε τη δήθεν ευαισθησία για μείωση 15% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, όταν η ΔΕΗ εξαιτίας του φτηνού πετρελαίου, κέρδισε 380 εκατ. € το 2015. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΟΦΕΙΛΕ να κάνει αυτή την έκπτωση από 1/1/16.

Η μόνη δικαιολογία που δίνoυμε, είναι η συμπόνια μας για τον τρίτο Υπουργό, τον κ. Σπίρτζη. Τα δάκρυά του για τα 14 αεροδρόμια, το αεροδρόμιο του Ελληνικού και τα άλλα επιπλέον 23 που έρχονται οσονούπω, είναι τα μόνα που δικαιολογούν μια τέτοια φιέστα!

  • Έχετε βάλει στις περιοχές ειδικών παρεμβάσεων, το Μπούρτζι, το οποίο όμως, όπως φαντάζομαι γνωρίζετε, είναι ακατοίκητο. Έχετε βάλει επίσης και τα μικρά ακατοίκητα νησάκια, Ψηλή και Πλατειά. Δεν καταλαβαίνω τη λογική σας αυτή για δήθεν επενδυτική ελκυστικότητα μικρών ακατοίκητων νησιών. Κι έχετε βάλει ορθά τρία ορεινά χωριά: Αλέα, Αχλαδόκαμπο, Λυρκεία. Με τα ίδια κριτήρια μπορούν να μπουν επίσης π.χ. η Σκοτεινή, ο Άγιος Νικόλαος, οι Λίμνες, η Προσύμνη, το Αραχναίο, τα Δίδυμα, το Ηλιόκαστρο. Θα ήταν χρήσιμο μέχρι και αύριο, να ζητήσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, ορεινά χωριά που ικανοποιούν τα ίδια κριτήρια, να ενταχθούν και στην Αργολίδα, αλλά και σε όλους τους άλλους νομούς της χώρας.