ΠολιτισμόςΑρχείο

Το πείραμα της σύμπραξης Ελλήνων και Ρώσων ηθοποιών στην Επίδαυρο πέτυχε

Ήταν ένα πείραμα πετυχημένο και όλα δείχνουν ότι την επόμενη χρονιά θα επαναληφθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στη σκηνή οι Ρώσοι ηθοποιοί σύμπραξαν με τους Έλληνες συναδέρφους τους που αποτελούσαν τον χορό και ταίριαξαν απόλυτα.

Οι υπότιτλοι βοήθησαν τους θεατές να παρακολουθήσουν την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, χωρίς δυσκολία, στη δίγλωσση εκδοχή.

Εντυπωσιακός ήταν ο συντονισμός των ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ, που στο τέλος ενθουσιασμένοι από την αποδοχή του κόσμου αγκαλιάστηκαν και συνεχάρησαν αμφοτέρους.

Ο Οιδίπους Τύραννος θα παρουσιαστεί και στη Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο, με τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο, ο οποίος έμοιαζε να παίζει θέατρο σε οικείο περιβάλλον και να θυμίζει κορυφαίους ηθοποιούς του παρελθόντος που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην Επίδαυρο.

Το ίδιο και οι υπόλοιποι Ρώσοι και Έλληνες ηθοποιοί που φαίνεται ότι επελέγησαν από τον σκηνοθέτη Ρίμας Τούμινας, με κριτήρια τόσο το ταλέντο τους που θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου χώρου, όσο και την ηλικία τους, αλλά και τη σωματική τους διάπλαση, ώστε να ταιριάζουν στους «ήρωες» του Σοφοκλή.

Το σκηνικό επίσης ήταν πρωτότυπο – ένας μετακινούμενος κύλινδρος -, και η μουσική εξαιρετική και επιβλητική. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Έλσας Ανδριανού και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.

Στην παράσταση της Παρασκευής παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος.

 

Άκης Γκάτζιος