ΚοινωνίαΑρχείο

Το πολιτικό διάλειμμα των διακοπών…

Κι’ ενώ όλοι ετοιμάζουν βαλίτσες για τον δεκαπενταύγουστο, το ΚΚΕ τον χαβά του!

Η Μάρω Καλαϊτζή, μέλος της Τ. Ε. Αργολίδας του ΚΚΕ, φρεσκάρει την μνήμη μας, επιχειρώντας να μας υπενθυμίζει αυτά που τώρα θέλουμε να ξεχάσουμε…

« Εντός των πρώτων οκτώ ημερών του Αυγούστου, μήνα που οι εργαζόμενοι και οι φτωχές λαϊκές οικογένειες ξεκουράζονται και «ρίχνουν» τους ρυθμούς της καθημερινότητας, η κυβέρνηση φέρνει και ψηφίζει μια σειρά αντιλαϊκά νομοσχέδια, τροπολογίες και μέτρα.

Την πρωτομηνιά, ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το ΚΚΕ επισήμανε, πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή που με κάθε ευκαιρία επικαλείται ο πρωθυπουργός, δεν διασφαλίζεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ το οποίο ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία του στα Βαλκάνια και ετοιμάζεται για νέες επεμβάσεις με τη συνδρομή και της ελληνικής κυβέρνησης. Ούτε φυσικά οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις των δύο λαών οικοδομούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, δηλαδή της υπεράσπισης των κερδών του κεφαλαίου που είναι και το μόνο που θα ωφεληθεί από τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια μέρα, χιλιάδες συνταξιούχοι εισέπραξαν μειωμένες, κατά 10% μέσο όρο, τις επικουρικές τους συντάξεις που κατά τα άλλα θα προστάτευε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Έτσι άραγε θα προστατέψει η κυβέρνηση και τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην επόμενη αξιολόγηση;

Δυο μέρες μετά έρχεται ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, όπου εντάσσεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τους πλειστηριασμούς και της πρώτης κατοικίας. Ο καθένας πλέον καταλαβαίνει ότι, εκτός των άλλων, οι “λύσεις” που προτείνονται και ουσιαστικά αφορούν έμμεσο πλειστηριασμό, διασφαλίζουν επί της ουσίας μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών και είναι σε βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε ν/σ με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» με το οποίο η κυβέρνηση ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα για να αναλάβουν δράση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ΜΚΟ, ιδιωτικά ιδρύματα, εκκλησία κλπ. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, παρά τις όποιες διευθετήσεις κάνει όσον αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η είσοδος των ΜΚΟ και των άλλων ιδιωτικών φορέων στο όνομα του να εξοικονομηθούν πόροι. Όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, το ν/σ, αυτό που κάνει είναι να εμφανίζει τις απολύσεις των εκπαιδευτικών ως δικαιολογημένες. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να έχουν καθαρό ότι δημόσια δωρεάν παιδεία και καπιταλισμός στον οποίο όλα είναι εμπόρευμα προς πώληση με σκοπό το κέρδος, είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Τέλος, συναντήσαμε, στη βουλή και στα παράθυρα, μια καθημερινή αντιπαράθεση, επιπέδου ”παιδικής χαράς”, ανάμεσα στην κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα για το ποιο μνημόνιο είναι πιο αποτελεσματικό για το κεφάλαιο. Αυτό βέβαια, δεν τους εμπόδισε να ψηφίσουν μαζί στη Βουλή οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης, που διασφαλίζουν τρελό φαγοπότι για τους μονοπωλιακούς ομίλους, που για άλλη μια φορά θα πληρώσει ο λαός. Επίσης, οι δηλώσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σε Ελληνικό και ΔΕΗ, για να σώσουν τα προσχήματα, αλλά και οι κοκορομαχίες με τη ΝΔ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης δημόσιας περιουσίας, την οποία έχουν -και οι δύο- υλοποιήσει με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, ενώ στα σκαριά είναι και νέες ιδιωτικοποιήσεις. Η νέα ανάπτυξη, το νέο μοντέλο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα χωρίς ρίσκο και αναπτύσσει επιχειρηματίες τζάμπα μάγκες, που ότι και να γίνει, τα κέρδη θα είναι κέρδη τους. Δεν συνιστά κάτι νέο, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις το ίδιο έκαναν. Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ για κρατικό φορέα ενέργειας στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας.

Η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί.  Κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι λαϊκές οικογένειες σε αυτή την χώρα, δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε με διαβουλεύσεις συνταγματικές, ούτε με συνελεύσεις εκλογικές. Αυτά δε γεμίζουν με φαΐ το άδειο στομάχι, ούτε γεμίζουν τις τσέπες με ευρώ για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα άλλα φορολογικά χαράτσια. Κι από το Φθινόπωρο βέβαια, ετοιμάζονται και νέα μέτρα, λες και δεν μας έφταναν όλα αυτά μέχρι τα τώρα.  Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικροεπαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες, σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Ο ελληνικός λαός πρέπει πιο αποφασιστικά απ’ ότι μέχρι χθες, με βάση και την πείρα του τη μεγάλη πλέον, να βροντοφωνάξει: Όχι άλλη κοροϊδία, όχι άλλη αναμονή, αγώνας, ρήξη, ανατροπή. Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική! Αυτό το δρόμο δείχνει το ΚΚΕ.»