ΚοινωνίαΑρχείο

Μια υπογραφή, σανίδα σωτηρίας για τον Ντα Βίντσι

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, μετά το δημοσίευμα του anagnostis.org η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ν.Π.Δ Δ. με την επωνυμία – Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. με θέμα, «Μελέτη Επείγουσας Στατιστικής Αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου».

Με την υπογραφή αυτή ξεκινά η υλοποίηση της απόφασης που είχε λάβει από τις 15 Ιουνίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίνοντας τη Μελέτη Επείγουσας Στατικής Αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού, προκειμένου να συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες για την αποτύπωση, την διερεύνηση της στατικής επάρκειας και την εκτίμηση της τρωτότητας του φέροντος οργανισμού του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, με σκοπό να γίνει εντοπισμός των προβλημάτων και να προταθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα και οι τεχνικές επέμβασης και ενίσχυσης του Ναού με ταυτόχρονη διατήρηση της υπάρχουσας μορφής του, καθώς επίσης και η σύνταξη προϋπολογισμού για τις εργασίες που θα απαιτηθούν.

Το ίδιο το δημοσίευμα κινητοποίησε και τον πολιτικό κόσμο του νομού, που ξύπνησε από το “λήθαργο” των καλοκαιρινών διακοπών και έδειξε να ανησυχεί.

Η καθυστέρηση της υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης, ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί ανησυχία για την τύχη του Ιερού Ναού καθώς και των τοιχογραφιών που καταστρέφονται, μιας και με τις πρώτες βροχοπτώσεις του Φθινοπώρου, τα προβλήματα θα μεγαλώσουν, λόγω της αυξημένης υγρασίας. Να σημειθεί ότι μεταξύ ‘άλλων καταστρέφεται και η παράσταση του Mυστικού Δείπνου αντίγραφο της πασίγνωστης σύνθεσης του Iταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι.

Την ανακοίνωση της υπογραφής από τον Περιφερειάρχη έκανε περιχαρής ο ιερέας Ελευθέριος Μίχος, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι 24/8/2016 έστειλε το δελτίο τύπου που ακολουθεί: «Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, ο οποίος υπέγραψε σήμερα την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού , της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ν.Π.Δ Δ. με την επωνυμία – Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. με θέμα, «Μελέτη Επείγουσας Στατιστικής Αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου» για να συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες για την αποτύπωση, την διερεύνηση της στατικής επάρκειας και την εκτίμηση της τρωτότητας του φέροντος οργανισμού του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, με σκοπό να γίνει εντοπισμός των προβλημάτων και να προταθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα και οι τεχνικές επέμβασης και ενίσχυσης του Ναού με ταυτόχρονη διατήρηση της υπάρχουσας μορφής του, καθώς επίσης και η σύνταξη προϋπολογισμού για τις εργασίες που θα απαιτηθούν. Επίσης, ευχαριστεί τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ.κ. Βασίλειο Σιδέρη,Ιωάννη Σαρρή και Ελένη Παναγιωτοπούλου. Όλως ιδιαιτέρως, ευχαριστεί τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τάσο Χειβιδόπουλο για την άμεση υποστήριξη αντιμετώπισης των προβλημάτων του Ιερού Ναού,ο οποίος ήταν ο πρώτος που από την πρώτη στιγμή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης, αλλά και για την διαρκή του υποστήριξη». ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ.

Όπως έχουμε σημειώσει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Το μνημείο ήδη από τον 18° αι. αντιμετωπίζει σημαντικά στατικά προβλήματα που οφείλονται κυρίως στις ωθήσεις που επιβάλλουν στους πλάγιους τοίχους οι καμάρες και ο τρούλος.

Αυτά αντιμετωπίστηκαν με την κατασκευή δύο αντηρίδων στην νότια πλευρά μετά το 1702 και τεσσάρων ομοειδών στην βόρεια πλευρά κατά το μέσον του 20ου αι.

Για τον ίδιο λόγο κατά την δεκαετία του 1960 ενισχύθηκαν οι τέσσερις πεσσοί κυκλικής διατομής, που βρίσκονται στον κυρίως ναό και υποβαστάζουν τα τόξα και τους θόλους της στέγης. Η ενίσχυση περιελάμβανε την κατασκευή τεσσάρων ανεξάρτητων κατακόρυφων τοιχίων από σκυρόδεμα σε επαφή με κάθε έναν από τους πεσσούς διατεταγμένα στις τέσσερις διευθύνσεις αυτών, Α, Δ, Β και Ν.

Σήμερα ωστόσο παρουσιάζονται φθορές και βλάβες στα προαναφερόμενα τμήματα από σκυρόδεμα, όπως τμηματική καταστροφή της επιφάνειας, αποκάλυψη και διάβρωση οπλισμού, τοπικές αποκολλήσεις των τοιχίων από τους πεσσούς.

Επιπλέον υφίστανται προβλήματα φθορών στα τοιχογραφημένα τμήματα των οροφών οφειλόμενα κυρίως στην μέτρια ικανότητα στεγάνωσης που παρέχει η παλαιό κεράμωση. Παράλληλα εξακολουθούν να υφίστανται αρκετές ρωγμές σε θόλους που φανερώνουν ότι τα στατικά προβλήματα απαιτούν διαρκή παρακολούθηση, έλεγχο και σχεδιασμό για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο παραδέχεται ότι είναι επείγον να πραγματοποιηθούν κατ’ αρχήν οι ελάχιστες αναγκαίες επισκευές, έως ότου αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους τα προβλήματα του μνημείου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση τα προαναφερόμενα ζητήματα φθοράς των ενισχύσεων του 1960, ώστε αυτές να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους, καθώς επίσης να αποκατασταθούν οι συνήθεις φθορές στην στέγη και τις οροφές, είναι απαραίτητο να συνταχθεί σχετική μελέτη.

Η μελέτη που θα συνταχθεί σε αυτή την φάση, καθώς και το έργο επισκευής που θα ακολουθήσει, θα αποτελέσουν την βάση για την σύνταξη μιας πλήρους μελέτης στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου.