ΡεπορτάζΑρχείο

Αποστολή: Η Λέσβος των προσφύγων πίσω από τη Λέσβο των τουριστών

Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος

Η πανέμορφη Λέσβος από τη μια παλεύει να αναστήσει τον τουρισμό, από την άλλη υποδέχεται καθημερινά αυτή την περίοδο, 100 τουλάχιστον πρόσφυγες, που βγαίνουν στα Ανατολικά παράλια, φτάνοντας από την Τουρκία.

Ο anagnostis.org έφτασε στη Συκαμιά, ένα από τα σημεία που βγαίνουν οι βάρκες αλλά και στη Μόρια που λειτουργεί το Hotspot για την καταγραφή τους και την προσωρινή τους παραμονή.

Λίγα μέτρα αριστερά από το ψαροχώρι που αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον Στρατή Μυριβήλη, στη Συκαμιά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, δεκάδες σωσίβια και πολλές σπασμένες βάρκες που διέσχισαν το Βόρειο Αιγαίο μεταφέροντας ανθρώπινες ψυχές, μαρτυρούν ότι εδώ “χτυπά η καρδιά του προσφυγικού”.

Η σκέψη πάει αυτόματα στους ανθρώπους που χάθηκαν στα παγωμένα νερά αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Η Παναγιά η Γοργόνα – στην άκρη του μικρού λιμανιού του χωριού – έσωσε όμως και πολλούς από αυτούς, οι περισσότεροι των οποίων παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Τα χτυπήματα των Τζιχαντιστών – κάποιοι από τους οποίους πέρασαν μαζί με τους πρόσφυγες στην Ευρώπη – είναι η βασική αιτία που συνεχίζουν να στοιβάζονται οι μετανάστες στην Ελλάδα.

Η όμορφη Theia ήρθε από τις ΗΠΑ στη Λέσβο, για να βοηθήσει τους πρόσφυγες

 

H 20χρονη Theia που βρίσκεται όλο το καλοκαίρι εδώ, αναλαμβάνει να ξεναγήσει τον anagnostis.org στον χώρο υποδοχής των προσφύγων.

Δίπλα στη θάλασσα ένα οικόπεδο έχει μετατραπεί από πέρσι σε καταυλισμό, από εθελοντές αλληλέγγυους που παραλαμβάνουν όσους θαλασσοδαρμένοι φτάνουν στην Ελλάδα με τις βάρκες.

Εθελοντής και αυτή ήρθε στη Λέσβο για να προσφέρει ανθρωπιά στους συνανθρώπους της.

Στην κεντρική σκηνή του καταυλισμού, γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι μαζί με την Theia βρίσκονται και άλλοι εθελοντές από διάφορες χώρες, πολλοί εκ των οποίων με δικά τους έξοδα έφτασαν εδώ για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Πολλοί δεν έχουν σχέση με τις ΜΚΟ, αλλά μόνοι με ένα σακίδιο στην πλάτη και λίγα χρήματα ταξίδεψαν μέχρι εδώ και θυσίασαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δίνοντας θάρρος στους πρόσφυγες, ιατρική φροντίδα, ρούχα, αλλά και μαζεύοντας σκουπίδια τα οποία μετατρέπουν σε χρήσιμα αντικείμενα.

Στην παρέα και ο παπά – Χριστόφορος που ήρθε για πρώτη φορά στη Λέσβο πριν 15 χρόνια όταν τον κέρδισε ο μοναχισμός.

Γρατζουνάει μια κιθάρα και μας εξηγεί γιατί άφησε τελικά το μοναστήρι σπεύδοντας να βοηθήσει τους συναθρώπους του, άσχετα αν η θρησκεία που πιστεύουν δεν είναι ίδια με τη δικιά του.

Όπως λέει «είναι άνθρωποι. Δεν έχει σημασία αν είναι Μουσουλμάνοι ή άθεοι. Είναι πρώτα απ΄ όλα άνθρωποι».

 

ΔΕΙΤΕ το Video:

Πολλοί από τους εθελοντές που παραμένουν σε αυτό τον χώρο υποδοχής, στη Συκαμιά, είδαν με τα μάτια τους τις σκηνές που εκτυλίσσονταν εκεί πριν από μερικούς μήνες με τους πνιγμένους  πρόσφυγες να ξεβράζει η θάλασσα.

Παραμένουν στον καταυλισμό μέρα – νύχτα. Εδώ κοιμούνται, εδώ τρώνε, εδώ διασκεδάζουν σιγοτραγουδώντας με συνοδεία την κιθάρα του παπά, όταν μπορούν.

Παραδίπλα το στημένο ιατρείο παραμένει σε ετοιμότητα, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγουν από τη θάλασσα άνθρωποι που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Εκατοντάδες σωσίβια έχουν συγκεντρωθεί από τη θάλασσα στον καταυλισμό, για να κατασκευαστούν από τους αλληλέγγυους χρήσιμα αντικείμενα.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στη Συκαμιά μεταφέρονται στη συνέχεια στο hotspot στη Μόρια.

Την ίδια ώρα η Frontex έχοντας το δικό της ρόλο περιπολεί το Αιγαίο.

Τα σκάφη της Πορτογαλέζικης Maritima Policia στα πλαίσια της δράσης της Frontex για το προσφυγικό

 

Σκάφη απ΄ όλες τις χώρες βρίσκονται στα λιμάνια της Λέσβου. Όπως αυτά της Πορτογαλέζικης ακτοφυλακής Maritima Policia που φαίνονται στη φωτογραφία τα οποία είναι έχουν δέσει προσωρινά στο λιμάνι έτοιμα να κινηθούν στα σύνορα με την Τουρκία.

 

Άκης Γκάτζιος