ΕκδηλώσειςΑρχείο

Λυγουριό: Ένα βιβλίο που ταρακούνησε τις εφησυχασμένες ψυχές

…«Για πολύ καιρό πίστευα πως ο έρωτας ήταν ο πρωταγωνιστής κι εκείνος που θα δρούσε σε παράλληλο χρόνο με το θάνατο. Σήμερα, νομίζω πως η αγάπη είναι υπεράνω όλων και η μοναδική που μπορεί να νικήσει το θάνατο. Αν έρχονται σε διαμάχη και δεν είναι απλά το ένα συνέχεια του άλλου…». Με αυτά τα λόγια η συγγραφέας και δημοσιογράφος Δέσποινα Σωτηροπούλου ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου της, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο της «Παναγίτσας», στο Λυγουριό. «Το ορκίζομαι στις ρυτίδες μου» κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2015 από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων», με στόχο και σκοπό τα έσοδα του βιβλίου να διατίθενται για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, στο σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο «Η ΠΙΣΤΗ», αλλά και σε κάθε άνθρωπο που δίνει τη μάχη του για τη ζωή. Μέσα σε εννέα μήνες, το βιβλίο πέρασε στη δεύτερη έκδοσή του και μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί στο σύλλογο περίπου 5.000€, αλλά και σε κάποιες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που παλεύουν για να κερδίσουν τη μάχη με τη ζωή.
 

«Έχοντας περάσει από μεγάλο πόνο κι έχοντας κρυφτεί μέσα σε αυτόν, γιατί όχι, νομίζω πως δεν θα μπορούσα να συνεχίσω αν δεν διέθετα εαυτόν στην επιθυμία του άντρα μου, που έφυγε από αυτή τη ζωή με μια σκέψη…Πώς αντέχουν τα παιδιά αυτή την αρρώστια; Ο πόνος έφερε πρόταση ζωής κι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις…και την ίδια τη ζωή…». Το βιβλίο πραγματεύεται την αγάπη και το θάνατο. Κατά τη συγγραφέα, είναι τόσο ταυτόσημες έννοιες που τρομάζει κανείς…ειδικότερα τη στιγμή που θα κάνει τους δικούς του συσχετισμούς.
 

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσε ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας». Αποσπάσματα από τα οκτώ κεφάλαια του βιβλίου διάβασαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου και Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, καθώς και το μέλος του συλλόγου «Ο Καββαδίας» Στέλλα Ιωάννου. Τη διαφορετική ηχώ στη σιωπή των εξομολογήσεων, ερμήνευσε το «Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου», υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Γιάννη Νικολόπουλου. «Είναι τόσο συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου σε όλη αυτή την προσπάθεια που όταν συνειδητοποιώ την αμεσότητα των λέξεων στις καρδιές του ανθρώπινου είδους, νιώθω αισιόδοξη», είπε η συγγραφέας. Για να συνεχίσει…«πριν από ενάμιση χρόνο, όταν τα ποσά που συγκεντρώνονταν ήταν μικρά, ένιωθα πως δεν μπορώ τίποτα να κάνω για τα παιδιά που νοσηλεύονται στο «Ογκολογικό Παίδων». Αργότερα, κατάλαβα πως και το ένα ευρώ ακόμα έχει τεράστια αξία. Γιατί; Με το χρόνο δημιουργεί μια αλυσίδα αγάπης που είναι και το ζητούμενο. Η Κατερίνα Διδασκάλου είπε: «μπορείτε να χρησιμοποιείτε αποσπάσματα του βιβλίου για να στέλνετε ιδιαίτερα μηνύματα στους αγαπημένους σας ή να καλείτε τους αγγέλους σας. Τέτοια είναι τα λόγια τούτων των κειμένων.» Η δε Αντιγόνη Γλυκοφρύδη ομολόγησε ότι διαβάζοντάς το, της ήταν αδύνατον να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Για να προσθέσει στη συνέχεια, «διάλεξα να διαβάσω το πιο ανώδυνο, αν υπάρχει κάτι τέτοιο μέσα σε αυτές τις σελίδες», αλλά με τα λόγια της η Δέσποινα έφερε γρήγορα το αναπόφευκτο και να η απόδειξη…δείχνοντας τα δάκρυά της.
 

Η συγγραφέας έκλεισε ομολογώντας πως ήταν η πιο ιδιαίτερη παρουσίαση του βιβλίου της, από τις 17 που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κι ευχαρίστησε τον «Καββαδία» και ιδιαίτερα το φίλο και χρόνια συνεργάτη της Ίωνα Ξυπολιά. Ήταν μια βραδιά με συναισθηματική φόρτιση, αφύπνιση, δάκρυα πόνου και ανακούφισης, φωνές υποταγής κι επανάστασης. Μα πάνω από όλα είχε προτροπή…«ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΠΑΘΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΠΟΤΑ…».

Από την παρουσίαση συγκεντρώθηκε το ποσό των 500€ το οποίο, ένα μέρος του δόθηκε για τον μικρό Κωνσταντίνο, από το Άργος και το υπόλοιπο για ειδική θεραπευτική αγωγή 50χρονου άντρα, κατοίκου Νίκαιας, ο οποίος αγωνίζεται δύο χρόνια, για να νικήσει τον καρκίνο και από ό,τι φαίνεται…τα καταφέρνει!