ΆρθροΑρχείο

Πορεία προς τον ολοκληρωτισμό;

Οπωσδήποτε η χώρα δεν βρίσκεται στην δίνη του αυταρχισμού όπως η Τουρκία ή κάποιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης . Όμως τελευταία κάποιες κινήσεις και συμπεριφορές πολλών στελεχών και υπουργών έχουν αρχίσει να μας προβληματίζουν αλλά και να μας ανησυχούν, ότι λειτουργούν βάση μακρόπνοου σχεδίου που έχει στόχο μια ελεγχόμενη κοινωνία στα μέτρα τους.

Μέχρι τώρα η Πρώτη Φορά Αριστερά (η ΠΦΑ δηλαδή…) μας απέδειξε ότι δεν έχει προηγούμενο ούτε σε ήθος , ούτε σε ύφος, ούτε σε μαγκιές: Διεκδικεί το δικαίωμα να βρίζει τους διαφωνούντες, χωρίς να ανέχεται την παραμικρή κριτική. Εισήγαγε τραμπούκικα  ήθη στην πολιτική ζωή του τόπου και από την άλλη κατηγορεί του άλλους για «φασιστικές συμπεριφορές» . Συνεργάζεται με τους χυδαίους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και κατηγορεί τους άλλους για… δεξιά απόκλιση ! Όλοι τους Πρωθυπουργός, κόμμα και κυβέρνηση ψεύδονται ασύστολα και για τα πάντα. Διορίζουν στο Δημόσιο και όπου αλλού βρουν συγγενείς, κομματόσκυλα και κολλητούς και καταγγέλλουν  αναξιοκρατία και νεποτισμό !… Λένε βλακείες στις τηλεοράσεις και μετά διαμαρτύρονται  ότι… διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις τους … Δημιουργούν φανταστικά τέρατα για να τα πολεμούν και να υπερηφανεύονται  ότι τα καταστρέφουν σαν θλιβεροί Δον  Κιχώτες!

Βρίζουν και καταγγέλλουν την Ευρώπη, την διαπλοκή, τον τεχνοκρατισμό, τον φιλελευθερισμό,  ότι βρουν πρόχειρο και μετά τους γλείφουν ή κάνουν τα ίδια και με τσαμπουκά !…Και στο τέλος καταλήγουν σε μαγκιά : «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;»…

Όμως κερδίζουν χρόνο και κατορθώνουν να παραμένουν στην εξουσία. Κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να μην κοπούν οι σχέσεις τους με τους δανειστές, καθυστερούν προαπαιτούμενα, στήνουν εμπόδια στις ιδιωτικοποιήσεις προκαλώντας ταραχές , κερδίζοντας προσωπική προβολή , πάντα όμως εν γνώσει του Τσίπρα που τους καλύπτει… Κεντρικός στόχος , που  προκύπτει αν αναλύσεις   την προπαγάνδα που βγαίνει από το Μαξίμου και διοχετεύεται στα ΜΜΕ , αλλά και τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης , να πείθουν τους ψηφοφόρους ότι δυσκολεύουν την ζωή των δανειστών . Σε καμιά περίπτωση δεν έδειξαν να τους νοιάζει  να πάρουν μέτρα   που θα βοηθήσουν την Οικονομία να πάρει εμπρός… Αντίθετα υποβαθμίζουν και εξαφανίζουν κάθε τέτοια ευκαιρία … Σαν να επιδιώκουν την πλήρη φτωχοποίηση και χρεοκοπία της Χώρας!… Δεν είναι τυχαίο, ότι κανείς τους δεν προφέρει  ποτέ τη λέξη «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»!

Εκεί που τα σημάδια δείχνουν φανερά ότι το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κτίζει αργά και μεθοδικά ολοκληρωτικό καθεστώς είναι οι τομείς που η Τρόικα δεν έχει λόγο. ΜΜΕ , Παιδεία , Δικαιοσύνη , Δημόσια Ασφάλεια . Εδώ υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Προωθήθηκαν και συνεχίζουν αν προωθούνται άνθρωποι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα την εκλογικής τους πελατείας και την ίδια ώρα εξουδετερώνονται όποιοι θεωρούνται εμπόδιο. Οι θεσμοί έχουν υποστεί μεγάλη υπονόμευση και οι λειτουργοί τους δεν βλέπουν το λόγο να αντισταθούν. Το σύστημα έφθασε στα όρια του και δεν προστατεύει τον εαυτό του. Οι πάντες ─ και εδώ είναι το ανησυχητικό  ─ υποκύπτουν , συμβιβάζονται , συνθηκολογούν , είτε πιεζόμενοι παντοιοτρόπως είτε έναντι ανταλλαγμάτων. Η κοινωνία δεν έχει αντιστάσεις ΓΟΝΑΤΙΣΕ . Με πρώτη και καλύτερη τη Δικαιοσύνη …

Η Δημοκρατία στην Ελλάδα  έχει πρόβλημα. Όποιος αντιδράσει ή διαφωνήσει οι τραμπούκοι αναλαμβάνουν να τον συνετίσουν: Προς το παρόν ή με άνανδρα υβριστικά σχόλια, ή με τραμπουκισμούς, απειλές και υβρεολόγιο.

Που φθάσαμε και που πάμε; Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ) Αθανάσιο Παπανδρόπουλο περάσαμε στην Τρίτη φάση που είναι και η πιο επικίνδυνη: «Πρόκειται για την φάση του μίσους και της εκδίκησης. Η κυβέρνηση αυτή απέτυχε σε όλα . Έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και μόνον με διάφορα σόου δείχνει ότι υπάρχει. Δεν έχει μείνει ψέμα που να μην το έχει πει. Το μόνο που της μένει είναι να καλλιεργήσει το μίσος και τον διχασμό. Η μόνη στρατηγική  που μπορεί να της δώσει παράταση χρόνου είναι να θέτει στο στόχαστρο επιχειρηματίες, καθηγητές, δημοσιογράφους και να τους εξευτελίζει, να τους ταπεινώνει, να τους δίνει βορά στα πλήθη.

Η αντιμετώπιση της Ευαγγελίας Τσικρίκα από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ανατριχιαστική, είναι σεχταριστική, είναι αφόρητη. Είναι όμως αποκαλυπτική της ποιότητας των ανθρώπων που κυβερνούν. Φέρνει στο προσκήνιο την φύση και την προσωπικότητά τους, που μόνο ζοφερές σκέψεις προκαλούν.

Οι ώρες είναι πολύ δύσκολες για την χώρα. Όταν όπλα της εξουσίας είναι το μίσος και η εκδίκηση, τότε τα πολύ χειρότερα έπονται.»

Και όπως πάντα, οφείλω κλείνοντας να υπενθυμίσω ότι στη σημερινή υπερπληροφόρηση που επικρατεί, ο «εξυπνότερος λαός του κόσμου» δεν έχει καμία δικαιολογία ότι «δεν ήξερε» ή ότι «δεν ευθύνεται»!…
 
* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Τ. Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου.