ΕυρώπηΑρχείο

Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η ΕΚΤ, η Κεντρική τράπεζα για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, εποπτεύει τις νομισματικές υποθέσεις των χωρών μελών και ελέγχει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των τραπεζών τους.

 

 

Κάθε χώρα έχει μια κεντρική τράπεζα που εκδίδει το νόμισμα, διαχειρίζεται τη νομισματική πολιτική και διασφαλίζει ότι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί ομαλά.
 

Με τη δημιουργία του ευρώ, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι το νόμισμα χρειάζεται τη δική του κεντρική τράπεζα. Με έδρα τη Φρανκφούρτη, έχει Πρόεδρο, προς το παρόν τον ιταλό Mario Draghi. Ο Πρόεδρος ανήκει στο εκτελεστικό που επιβλέπει τις καθημερινές εργασίες. Αποτελείται από πρώην κυβερνήτες εθνικών τραπεζών και υψηλόβαθμους εκτελεστικούς που έχει επιλέξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΚΤ επισκιάζει όλες τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, επιβλέποντας τις νομισματικές υποθέσεις των 19 χωρών της ευρωζώνης.
 

Είναι επίσης υπερεθνικό όργανο ανεξάρτητο από τον έλεγχο κρατών μελών αλλά υπόλογο στο κοινό. Ο κεντρικός του ρόλος είναι η διατήρηση της σταθερότητας τιμών στην ευρωζώνη. Πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό πληθωρισμού κοντά ή κάτω από 2%. Είναι επίσης αποκλειστικά υπεύθυνη για την έκδοση ευρώ και τον καθορισμό νομισματικής πολιτικής για την ευρωζώνη. Στο απόγειο της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008, η ΕΚΤ πέρασε μερικά δύσκολα χρόνια, διασώζοντας ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονταν σε οικονομική ύφεση.
 

Όταν υποχώρησε η κρίση, δημιουργήθηκε αντιπερισπασμός κατά άλλων κρίσεων. Με την τραπεζική ένωση η Ευρώπη προχώρησε στη διάσωση με ίδια μέσα. Και ο ρόλος της ΕΚΤ σε όλα αυτά: ο έλεγχος των ευρωπαϊκών τραπεζών με τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.