ΆρθροΑρχείο

Θα κοκκινίσω το δάνειο μου…

Ο Παναγιώτης καληνύχτισε με ένα τραγουδιστό παραμύθι τα παιδιά του.

-Μπαμπά τραγουδάς πολύ γρήγορα σήμερα το παραμύθι μας, δεν καταλαβαίνω πότε νικάει ο ιππότης .

Το μεγαλύτερο παιδί του δεν είχε άδικο, δεν ήταν μόνο πιο γρήγορα τα λόγια του μπαμπά του αλλά οι γρήγορες ανάσες της φωνής του έδιναν έναν αγχωτικό ρυθμό στην διήγηση του. Ο πατέρας κατόρθωσε και έλεγξε τον ρυθμό της αναπνοής και με την παραμυθιαστή φωνή του το ένα μετά το άλλο τα παιδιά του παραδίδονταν στην αγκαλιά του Μορφέα.  Με βήματα επιδέξιου χορευτή μπαλέτου , στις μύτες των ποδιών βγήκε από το δωμάτιο των παιδιών, τράβηξε με απαλές κινήσεις την πόρτα. Το καθιστικό φωτιζόταν από το σκυφτό φωτιστικό πάω στο γραφείο του. Οι σκιές που σχημάτιζαν οι παραλληλόγραμμοι φάκελοι έμοιαζαν φτερά θανατηφόρου αρπακτικού. Τρόμαξε λίγο, αλλά κατάλαβε γιατί ο μεγαλύτερος γιος διαμαρτυρήθηκε για την αγχωμένη φωνή του. Το βαθύτερο, πλατύτερο και ίσως ισχυρότερο μέρος της συνείδησης του ήταν δοσμένο στην τακτοποίηση των οικονομικών υποχρέωσαν του. Θυμήθηκε τα λόγια ενός φίλου του ψυχολόγου, όταν του είπε ότι ποτέ δεν αναφέρουν με την γυναίκα του μπροστά στα παιδιά αρνητικά γεγονότα ή συναισθήματα.

-Παναγιώτη τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν από λόγια, από θεωρίες, μυρίζουν την αγάπη, τον φόβο, τον θυμό. Ο μεγάλος είχε μυρίσει την εφιαλτική αγωνία του.

-Τελικά μερικές φορές έχουν δίκιο οι ψυχολόγοι ( μονολόγησε και κάθισε στο γραφείο του).

Οι λογαριασμοί μπήκαν δεν μια κανονική παραλληλόγραμμη σειρά και έχασαν τα σκιώδη εφιαλτικά  φτερά τους. Σχίζοντας προσεκτικά με τον χάλκινο χαρτοκόπτη τους λευκούς φακέλους ένοιωθε απανωτές μαχαιριές στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού.  Σε μια οπτική προσπάθεια να μειώσει τον τρομακτικό  όγκο τους πέταξε τους σχισμένους φακέλους στον μαύρο κάδο. Αλλά τα νούμερα τους ήταν αμείλικτα. Σε ένα λευκό χαρτί φτιάχνοντας με μια κάθετη γραμμή μια τραμπάλα εσόδων και εξόδων προσπάθησε να ισορροπήσει την πραγματικότητα που είχε να αντιμετωπίσει.

Ήταν από τους τυχερούς της εποχής και αυτός και η γυναίκα ήταν ακόμα σε κατάσταση αμειβόμενης εργασίας και τα κατάφερναν μια χαρά. Αλλά βαθμιαία τα έσοδα μειώνονταν και ταυτόχρονα όσο μεγάλωναν και τα παιδιά μεγάλωναν και τα έξοδα τους. Σύντομα, αν ήθελαν να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης τα έξοδα θα ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Το πλην μπροστά από την τραμπάλα εσόδων εξόδων σήμαινε σημαντικές απώλειες στην καθημερινή τους ζωή. Έκανε άλλη μια επιθεώρηση των χαρτιών, τίποτα από όσο ήταν καταγεγραμμένα δεν θα μπορούσε να αλλάξει παρά μόνο το δάνειο του σπιτιού.

-Αν μπορούσα να κατεβάσω την δόση του σπιτιού εκατό ευρώ θα ήταν μια σημαντική βοήθεια ( είπε πάλι μόνος του και πήρε την απόφαση του) .

Την άλλη μέρα ζήτησε δίωρη άδεια από το αφεντικό του και πήγε στην τράπεζα.

-Καλημέρα Παναγιώτη (είπε ο υπεύθυνος υπάλληλος των δανείων).

-Καλημέρα Κώστα, ήρθα να μιλήσουμε για το δάνειο ( και του έδωσε τον φάκελο με όλα τα στοιχεί του δανείου, ο υπάλληλος με γρήγορες κινήσεις πληκτρολόγησε τους αριθμούς και βρήκε το δάνειο του Παναγιώτη στο ηλεκτρονικό αρχείο της τράπεζας).

-Καταπράσινο είναι το δάνειο σου.

-Τι εννοείς καταπράσινο;

-Εννοώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπω στο αρχείο μας είναι ένα δάνειο στο οποίο δεν έχει καθυστερήσει ούτε μια δόση.

-Ναι αυτό το γνωρίζω, κάθε μήνα εδώ και δώδεκα χρόνια η πρώτη οικονομική εκκρεμότητα που τακτοποιώ είναι το στεγαστικό.

-Ωραία λοιπόν αφού δεν έχει κανένα πρόβλημα το δάνειο σου γιατί είσαι προβληματισμένος;

-Κοίταξε πριν λίγους μήνες αποκτήσαμε και τρίτο παιδί.

-Να σου ζήσει ρε ήρωα, τέτοιες εποχές είναι ηρωική πράξη να έχεις τρία παιδιά.

-Τέσσερα θέλαμε με την γυναίκα μου αλλά θα σταματήσουμε στα τρία. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή χρειάζονται και κάποια χρήματα για τις βασικές τους ανάγκες. Με όλα αυτά τα νέα μέτρα σύντομα και εμείς θα έχουμε οικονομικά προβλήματα, αν μπορούσα να ρυθμίσω το δάνειο μου, την δόση εκατό ευρώ λιγότερα θα ήταν σημαντική διευκόλυνση για μένα.

-Αδύνατον ( είπε άμεσα και κοφτά ο υπάλληλος) .

-Μα πως αδύνατον ;

-Εντελώς αδύνατον γιατί το δάνειο σου είναι καταπράσινο.

-Μα καλά με τα χρώματα θα παίξουμε τώρα; Στα κανάλια ακούμε συνεχώς ότι γίνονται ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια.

-Ακριβώς, το είπες και μόνο σου, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν μόνο τα κόκκινα δάνεια. Το δικό σου είναι ένα υγιέστατο δάνειο , δεν έχεις παραλείψει ούτε μια δόση! Δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να μπει στις ευνοϊκές  ρυθμίσεις!! Ξέρεις πόσο σε εκτιμώ Παναγιώτη αλλά δεν είναι δυνατόν να κάνω τίποτα.

Ο Παναγιώτης ευχαρίστησε τον υπάλληλο της τράπεζας και με βαριά ασήκωτα βήματα και σκυφτό κεφάλι έφτασε στην δουλειά. Στο δεξί του χέρι αφηρημένος κρατούσε ακόμα τον φάκελο του δανείου. Το αφεντικό του  ο κυρ Κώστας αμέσως κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Τον φώναξε στο γραφείο.

-Τι έγινε Πάνο, έχουμε κανένα σοβαρό θέμα υγείας με τα παιδιά;

-Όχι πως σας ήρθε αυτό στο μυαλό;

-Μου φάνηκε ότι κρατάς ιατρικές εξετάσεις στα χέρια και μου κόπηκαν τα πόδια ξέρεις τα εγγονάκια μου είναι στην ηλικία των παιδιών σου.

-Αφεντικό δεν έχω πρόβλημα με το σπίτι, οικονομικό είναι το πρόβλημα ( έπιασε το βλέμμα απορίας του κυρ Κώστα ) όχι προς Θεού δεν έχω πρόβλημα με την δουλειά αλλά με την τράπεζα. ( Και του εξήγησε τις σκέψεις του και τι απαντήσεις του έδωσε ο υπάλληλος .)

-Παναγιώτη μου ο άνθρωπος σου έδωσε την απάντηση αλλά εσύ δεν την κατάλαβες.

-Μα τι λέτε κυρ Κώστα, αφού μου είπε  ότι δεν γίνεται τίποτα.

-Όχι ακριβώς το ανάποδο σου είπε. Για να μπορέσεις να επιβιώσεις σε αυτή την χώρα της αναξιοκρατίας, των επιπλεόντων φελλών , της κομματικοκρατίας μόνο ένας τρόπος υπάρχει να φορέσεις μια στολή και να τους μοιάσεις, να γίνεις ίδιος με αυτούς, έστω για λίγο, σαν μια παράσταση επιβίωσης!!! Ποιοι πήγαν «μπροστά» και βύθισαν την πατρίδα στα βάθη της κρίσης, τα λαμόγια και οι παραβατικοί. Τι είναι τα κόκκινα δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Μια επιβράβευση σε όσους έκλεψαν τα λεφτά του κόσμου με κόκκινα δάνεια και ένας ωμός εκβιασμός για όσους είναι συνεπείς.

-Κύριε Κώστα ο υπάλληλος ήταν σαφής το δικό μου το δάνειο είναι καταπράσινο και δεν μπορεί να μπει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

-Να πάρεις μπογιά και να του αλλάξεις το χρώμα! Να μεταφέρεις το δικό σου πρόβλημα στον άλλο, αυτή είναι η συμπεριφορά που αξιώθηκε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Το ανέκδοτο με αυτόν που χρωστούσε στον γείτονα του το ξέρεις;

-Όχι.

-Λοιπόν όλο το βράδυ ο Μήτσος στριφογύριζε στο κρεβάτι του και φώναζε , πέντε, πέντε.  Τον ξυπνά η γυναίκα του.

-Τι έγινε Μήτσο;

-Χρωστάω πέντε χιλιάδες στον γείτονα απέναντι, δεν έχω να του τις δώσω  αύριο και με έπιασαν εφιάλτες.

-Περίμενε ένα λεπτό …( σηκώνεται και ανοίγει το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας, αρχίζει να φωνάζει) Γείτονα έ γείτονα, γείτονα ε γείτονα!

-Έλα γειτόνισσα τι με θες; (Ακούστηκε από το απέναντι παράθυρο.)

– Ο άντρας μου σου χρωστά πέντε χιλιάδες;

-Ναι!

-Ε δεν έχει να σου τα δώσει αύριο, την άλλη εβδομάδα άμα μπορέσουμε και πληρωθούμε , άντε καληνύχτα.

-Τι έκανες ρε γυναίκα; ( Ρώτησε αλαφιασμένος ο Μήτσος.)

-Τώρα το πρόβλημα είναι του γείτονα! Εσύ κοιμήσου ήσυχος να πας στην δουλειά αύριο και άσε το γείτονα να ανησυχεί.

-Δώσε μου τα χαρτιά του δανείου (είπε ο κυρ Κώστας ενώ είχε πατήσει τα νούμερα του τηλεφώνου). Τα σέβη μου κύριε Διευθυντά, θα ήθελα χρησιμοποιήσω για άλλη μια φορά τις ασφαλείς οικονομικές σας γνώσεις ( Ο Παναγιώτης βγήκε διακριτικά έξω. Σε λιγότερο από δυο λεπτά του είδε μέσα από την τζαμαρία να του κάνει νόημα το αφεντικό του να μπει μέσα ) Λοιπόν όπως σου τα έλεγα είναι τα πράγματα. Θα αλλάξεις χρώμα στο δάνειο σου.

-Μα πως ;

-Θα το αφήσεις απλήρωτο για τρεις μήνες, στην δεύτερη απλήρωτη δόση από πράσινο έχεις γίνει ροζ και στην τρίτη κόκκινο. Θα πάρεις μικρή παράταση χρόνου αποπληρωμής και εκατόν είκοσι ευρώ μείωση της δόσης. Είναι σίγουρο, μου το είπε ο διευθυντής της τράπεζας.  Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να μπεις στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Και με τις τρεις απλήρωτες θα έχει τέσσερεις πληρωμένες στο κόκκινο δάνειο, κέρδος χρόνου άμεσο εφτά μηνών.  Λοιπόν τι λες;

-Θα κοκκινίσω το δάνειο μου…… δεν έχω άλλη επιλογή.

 

*Φίλος συνεπής δανειολήπτης, θέλοντας να προλάβει τα οικονομικά μελλούμενα ζήτησε από την τράπεζα διευκόλυνση στον χρόνο αποπληρωμής του δανείου του. Του απάντησαν μόνο αν ήταν κόκκινο δάνειο θα μπορούσε να πάρει ευνοϊκούς όρους. Για άλλη μια φορά ένοιωσε «Έλληνας  ..άκας» αποφάσισε για πρώτη φορά στην ζωή του να γίνει ασυνεπής στις υποχρεώσεις του και  να το κοκκινίσει… για να ανασάνει.