ΠολιτικήΑρχείο

Ο Ανδριανός αναπολεί τον Καποδίστρια

Ο Γιάννης Ανδριανός μετά το πέρας των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την επέτειο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως κατά γενική ομολογία το έργο του Καποδίστρια παραμένει μέχρι σήμερα ημιτελές.
 
Αναλυτικά τα όσα σημείωσε ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ:
“Ιδιαίτερα σ’ αυτή τη συγκυρία, σ’ αυτά τα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης, που δεν είναι μόνο δημοσιονομική αλλά κυρίως και πρωτίστως κρίση αρχών, αξιών, κρίση πολιτιστική το παράδειγμα της ζωής και του έργου του Καποδίστρια αποκτά μια εξαιρετικά επιτακτική επικαιρότητα.

Κι αυτό γιατί οι αιτίες, οι εκφάνσεις και οι συνέπειες της κρίσης που βιώνει η πατρίδα και οι κοινωνία μας αυτά τα χρόνια, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουν τις βαθιές τους ρίζες στα προβλήματα που ήδη την επαύριο της Ανεξαρτησίας ο Καποδίστριας διείδε και πάσχισε να διορθώσει – μια προσπάθεια που όμως, δυστυχώς, έμεινε ημιτελής καθώς κόπηκε απότομα έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Ο βασικός στόχος του Καποδίστρια ήταν να μετεξελίξει τη νέα Ελλάδα από πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε τοπικές φατρίες και ξένους υποκινητές, σε μοντέρνο για την εποχή του ευρωπαϊκό κράτος. Να πετύχει με άλλα λόγια το εξαιρετικά δύσκολο έργο οι ελεύθεροι Έλληνες, μέσα από ένα κράτος δικαίου και νομοκρατίας που θα μπορούν να εμπιστεύονται, να ξεπεράσουν την καχυποψία έναντι των ομοεθνών τους που έτυχε να έχουν διαφορετική καταγωγή ή διαφορετικές πολιτικές ιδέες – μια καχυποψία που, δεν πρέπει να ξεχνάμε, οδήγησε μέχρι και σε εμφύλιες συγκρούσεις εν μέσω του Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Και πρέπει να αναγνωρίσουμε με τόλμη ότι το έργο αυτό παραμένει μέχρι σήμερα ημιτελές:

Το πελατειακό κράτος, η εμφυλιακή ρητορική, ο λαϊκισμός που εντέλει δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κούφια και πάντα καταστροφική υπόσχεση ότι ο ηγέτης θα παρακάμψει κανόνες και θεσμούς, τάχα προς όφελος του λαού, όλα αυτά είναι στοιχεία της σύγχρονης δημόσιας ζωής που αποδείχθηκαν πολύ πιο ανθεκτικά απ’ ό,τι θα έλπιζε ένας μελετητής της ελληνικής ιστορίας.

Ο στρατηγικός στόχος του Καποδίστρια παραμένει λοιπόν όχι μόνο επίκαιρος σήμερα, αλλά η επίτευξή του είναι και η αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά: Ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, με κανόνες δίκαιους και γενικούς που θα εφαρμόζονται καθολικά, ένα πλαίσιο θεσμών που θα εγγυάται ότι, παρά τις επιμέρους διαφορές μας, οι Έλληνες δεσμευόμαστε στην επιδίωξη του κοινού καλού, του καλού της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

Αυτό το ημιτελές έργο του Κυβερνήτη, είναι χρέος δικό μας, της δικής μας γενιάς, να το αποπερατώσουμε. Είναι χρέος μας με άλλα λόγια, να δούμε την κρίση ως αποκάλυψη των συνεπειών που έχει η λογική των επιμέρους ανταγωνισμών που ο Καποδίστριας προσπάθησε να αντιμετωπίσει.

Η σφαίρα του Μαυρομιχάλη, το σημάδι της οποίας μπορεί και σήμερα να δει ο περαστικός στον τοίχο του Άγιου Σπυρίδωνα, αφαίρεσε τη ζωή από τον Καποδίστρια, και ταυτόχρονα κατέφερε μια βαθιά πληγή στην πατρίδα που σχεδόν διακόσια χρόνια μετά παραμένει ακόμη ανεπούλωτη.

Ας είναι λοιπόν η δική μας γενιά αυτή που θα ζήσει την επούλωσή της. Αυτή θα είναι και η καλύτερη, η πιο αρμόζουσα απόδοση τιμής στον μεγάλο πατριώτη και πρώτο κυβερνήτη της νέας Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια”.