ΕυρώπηΑρχείο

Σπυράκη σε Μοσκοβισί: Στην Ελλάδα ό,τι κινείται, φορολογείται

«Στην Ελλάδα ο,τι κινείται, φορολογείται και έχετε ευθύνη και εσείς γι’ αυτό. Οι πιστωτές προσυπογράψατε ένα φορολογικό μείγμα που επιτείνει την ύφεση και δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην Ελλάδα. Αντί να επιμείνετε στη μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση δεχθήκατε τη φορολογική εξόντωση όλων των μικρομεσαίων στην Ελλάδα».

 

Με αυτή την αποστροφή στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο , η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη έθεσε το ζήτημα της υπερφορολόγησης ενώπιον του Επιτρόπου Μοσχοβισί, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πορεία του Γ´ ελληνικού προγράμματος.

 

Στην ομιλία της η κ. Σπυράκη περιέλαβε επίσης και τα εξής σημεία:
– Ανάγκη για  εφαρμογή της συμφωνίας για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού Δημοσίου Χρέους όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 και τον Μάρτιο του2016.
– Απαραίτητη η παρακολούθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε οι πιστωτές να μην αρκούνται στη νομοθεσία αλλά να βλέπουν αν στην πράξη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις κ.λ.π.

«Συγχρόνως όμως η πατρίδα μου χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής για να σταθεί στα πόδια της μετά το 2018 χωρίς Μνημόνιο. Χρειάζεται μείωση του κράτους, μείωση των φόρων , αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που θα τη βάλουν στο χάρτη των σύγχρονων κρατών στον πυρήνα της ΕΕ» κατέληξε η κ. Σπυράκη.

 

 

Ολόκληρη η παρέμβαση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

Επίτροπε Μοσκοβισί η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος απειλείται από δύο μαύρες τρύπες. Την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κατ’ αρχήν στην Ελλάδα, φορολογείται ότι κινείται. Και έχετε και εσείς ευθύνη γι αυτό. Οι πιστωτές προσυπογράψατε ένα φορολογικό μείγμα που επιτείνει την ύφεση και δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην Ελλάδα. Αντί αν επιμείνετε στη μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση δεχθήκατε τη φορολογική εξόντωση όλων των μικρομεσαίων στην Ελλάδα.  Δεύτερον οι πιστωτές αρκείστε σε νόμους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις  χωρίς να παρακολουθείτε την εφαρμογή τους. Από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας μέχρι τις  αποκρατικοποιήσεις, όχι αυτές που δρομολόγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά αυτές που οφείλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε ελάχιστα αποτελέσματα.  

 

Κύριε  Μοσκοβισί η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού Δημοσίου Χρέους είναι υποχρέωση που αναλάβατε το Νοέμβριο του 2012 και εξειδικεύσατε το Μάρτιο του 2016. Είναι απαραίτητο να εκπληρώσετε τη δέσμευσή σας  ώστε να σταθεροποιηθεί το τοπίο στην Ελλάδα. Συγχρόνως όμως η πατρίδα μου χρειάζεται ένα άλλο μίγμα πολιτικής, για να σταθεί στα πόδια της χωρίς μνημόνιο μετά το 2018. Μια πολιτική με μείωση του κράτους. Με  μείωση των φόρων με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να μπορούμε  να είμαστε στο στενό σύγχρονο πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας ευχαριστώ».