ΠολιτισμόςΑρχείο

«Δοξαράς»: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει! (Vid)

Δύο αντιθέτως κινούμενα τραίνα, καλπάζουν προς μία θανατηφόρα συνάντηση χωρίς καμία δύναμη να μπορεί να τα σταματήσει. Τρέχοντας και τα δύο με 100 χιλιόμετρα την ώρα, αγκαλιάζονται θανάσιμα, σε μία τρομακτική μετωπική σύγκρουση που όμοια της στην Ελλάδα, δεν έχει ξαναγίνει.

Συγκεκριμένα πριν από περίπου 44 χρόνια, στις 16/1/1972, δυο τραίνα έξω από το χωριό Δοξαράς του νομού Λαρίσης συγκρούστηκαν μετωπικά. Το γνωστό Ακρόπολις Express ερχόμενο από Μόναχο που είχε κατεύθυνση την Αθήνα και μία συμβατική αμαξοστοιχία. Από την τρομακτική σύγκρουση ανασύρθηκαν 21 νεκροί, οι πιο πολλοί φαντάροι.

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το δίκτυο AP Television (18/01/1972), καταγράφει την επόμενη μέρα του πρωτοφανούς συμβάντος και τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν. Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές: 

Φρικιαστικές διηγήσεις, ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και περίεργα όσο και τραγικά παιγνίδια της μοίρας περιγράφονται από τους ίδιους τους αυτόπτες μάρτυρες που έζησαν από κοντά τις πτυχές της τραγωδίας.

Χαρακτηριστικό είναι και το πολύ καλό ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Amnizia Railfan Club και που αναβιώνει τις τραγικές στιγμές του δυστυχήματος:

Αυτό που έχει πλέον απομείνει είναι ένα ταπεινό προσκυνητάρι στο σημείο του ατυχήματος (Χ.Θ. 318+900) απ’ όπου δεν περνούν πια τα τρένα, καθότι η χάραξη εδώ και χρόνια έχει αλλάξει και περνάει μέσα από το ομώνυμο τούνελ.

Το τραγικό συμβάν έγινε μάλιστα και τραγούδι σε ποίηση του αείμνηστου Γιάννη Ρίτσου και ερμηνεία ενός άλλου Γιάννη, του Πουλόπουλου: