Η Victoria Hislop επιστρέφει στο αγαπημένο της Ναύπλιο
Η Victoria Hislop, η συγγραφέας του μυθιστορήματος “Το νησί” που αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εκδοτικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων παγκοσμίως, πουλώντας περισσότερα από τρία εκατομμύρια αντίτυπα, έρχεται το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 7.30μμ στο Φουγάρο για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το νέο μυθιστόρημά της – που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα – Dioptra Publications – με τίτλο “Οι Καρτ Ποστάλ”, μέρος του οποίου διαδραματίζεται στο Ναύπλιο.
Το ταξίδι της, όπως σημειώνει σε άρθρο της στην Daily Mail, “ξεκίνησε από το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους”. Η Victoria Hislop μαγεύτηκε από το λιμάνι και τα γραφικά σοκάκια, επισκέφτηκε την Καλαμάτα και το Πόρτο Χέλι, συνθέτοντας ουσιαστικά μια ωδή στο ελληνικό τοπίο.
Με αφορμή το βιβλίο, ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης Ανθός, Γιάννης Στάμος (διδάκτωρ λογοτεχνίας), θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 275047380 | [email protected]
Το βιβλίο
Κάθε εβδομάδα, στο γραμματοκιβώτιο της Έλι καταφθάνουν καρτ ποστάλ, με παραλήπτη ένα όνομα που της είναι άγνωστο, χωρίς διεύθυνση αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί για υπογραφή. Με τον φωτεινό ουρανό, τη γαλάζια θάλασσα και τη σαγηνευτική ομορφιά της Ελλάδας που απεικονίζουν, αυτές οι καρτ ποστάλ δίνουν χρώμα στη ζωή της.
Μετά από έξι μήνες, ξαφνικά, παύουν να έρχονται και η Έλι νιώθει μια απογοήτευση. Όμως το κολάζ που έχει δημιουργήσει με τις κάρτες στον τοίχο του διαμερίσματός της την έχει ήδη μαγέψει. Η Έλι έχει πειστεί ότι πρέπει να δει αυτή τη χώρα με τα μάτια της. Το πρωί που αναχωρεί για την Αθήνα, φτάνει στο γραμματοκιβώτιό της ένα σημειωματάριο. Οι σελίδες του διηγούνται την ιστορία της οδύσσειας ενός άντρα που ταξιδεύει στην Ελλάδα.
Αναπάντεχη, συγκινητική και καμιά φορά σκοτεινή, η ιστορία του Α ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ανακάλυψη όχι μόνο ενός πολιτισμού, αλλά και της λαχτάρας του να ξαναζήσει τη ζωή στο έπακρο.
H συγγραφέας
Η Victoria Hislop γεννήθηκε στο Bromley του Kεντ το 1959 και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο St Hilda’s College της Οξφόρδης. Όταν γεννήθηκε το πρώτο της παιδί, αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία και εργάστηκε ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος ταξιδιωτικού ρεπορτάζ.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, “Το Νησί”, παρέμεινε στο Νο. 1 της λίστας ευπώλητων βιβλίων των “Sunday Times” επί οκτώ διαδοχικές εβδομάδες. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία. Η επιτυχία του βιβλίου έκανε τους παραγωγούς του Χόλιγουντ να ζητήσουν τα δικαιώματα για τη δημιουργία μιας ταινίας. Σύμφωνα με την ίδια, αρνήθηκε να επιτρέψει στο Χόλιγουντ να δραματοποιήσει το βιβλίο της και επέλεξε να παραχωρήσει τα δικαιώματα στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τη δημιουργία της ομώνυμης σειράς που γνώρισε αντίστοιχα πρωτοφανή επιτυχία.
Η Victoria Hislop δήλωσε “φοβήθηκα ότι το βιβλίο στο Χόλιγουντ θα μπορούσε να καταλήξει ταινία τρόμου”. Η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στην Ισπανία και στο επόμενο best seller, “Ο γυρισμός” που πραγματεύεται τα επώδυνα μυστικά του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Με το μυθιστόρημά της “Το νήμα” επιστρέφει στην Ελλάδα για να διηγηθεί την ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της. Το βιβλίο αυτό έφτασε ως τη βραχεία λίστα των βραβείων British Book Awards.
Η συγγραφική της δραστηριότητα συνεχίστηκε με την πολυδιαβασμένη συλλογή διηγημάτων με φόντο την Ελλάδα “Ο τελευταίος χορός”. Το τέταρτο μυθιστόρημά της “Η Ανατολή” έγινε δεκτό με διθυραμβικά σχόλια και ανήλθε στην πρώτη θέση των best sellers των Sunday Times. Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα.