Δεν βλέπει με καλό μάτι την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ο Τατούλης
«Ο Καλλικράτης ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη χώρα γιατί δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης θεσμικού πλαισίου νέων και καλύτερων προοπτικών αντιμετώπισης της κρίσης» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Άστοχη ενέργεια χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης την προσπάθεια της Κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τον Καλλικράτη «γιατί ο θεσμός έχει πολύ σύντομο βίο και δεν έχει αξιολογηθεί» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Περιφέρειες και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις πρώτου βαθμού αποτελούν το σκληρό πυρήνα των βασικών αρχών της Συνθήκης της Λισαβόνας, σε ότι αφορά την εγγύτητα προς τον πολίτη και την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών.
«Το πέρασμα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση θα φέρει ακόμα εγγύτερα τους πολίτες στην εξουσία» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης.
Στον αντίποδα της υπερφορολόγησης, την οποία χαρακτήρισε επιπλέον πληγή που συντηρεί την ύφεση, και της δημοσιονομικής ασφυξίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε την ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να συνδεθούν με τη βούληση για ενδυνάμωση των Περιφερειών, καθώς αυτοί αποτελούν τους κύριους μοχλούς του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας.
Οι Περιφέρειες θα πρέπει να μπορούν να δημιουργούν μόνοι τους ΣΔΙΤ και όχι να απευθύνονται στην κεντρική κυβέρνηση υποστήριξε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και οι Ελεύθερες Τελωνειακές Ζώνες».
Ιστορικό λάθος χαρακτήρισε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με τον τρόπο που γίνεται, «καθώς δεν συνδέεται με το στρατηγικό σχεδιασμό κάθε Περιφέρειας».
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας ότι «η μη ορθολογική διαχείριση του ζητήματος αυτού, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισής του από τις πολιτικές δυνάμεις απειλεί ευθέως την ανεξαρτησία της χώρας μας».
«Δυστυχώς η Ευρώπη έχει κάνει τεράστια λάθη» δήλωσε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Τατούλης. «Δεν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, παρά μόνο ενδιαφέρεται για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα επ’ ωφελεία τους. Αυτό είναι απαράδεκτο για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και, σε συνδυασμό με την απουσία σχεδίου εξόδου από την κρίση από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, συντηρεί την κρίση. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο γεωγραφικό χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου συνιστά βόμβα στα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».