ΕυρώπηΑρχείο

Οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν να πείσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Η ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά. Στις 3 και 4 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών, επισκέφτηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Η επικεφαλής της αποστολής Constance Le Grip (Γαλλία, ΕΛΚ), μας μίλησε για όσα είδανε εκεί και κάλεσε τα κράτη μέλη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στο ζήτημα της μετεγκατάστασης.
 
Η ζωή για τις γυναίκες πρόσφυγες είναι πιο δύσκολη από ότι για τους άνδρες; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;
 
Οι ανασφάλειες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνες που αντιμετωπίζουν οι άντρες.
 
Οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν να πείσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και δουλεμπορίας. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά την είσοδο τους στην ΕΕ, μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς δεν υπάρχει αρκετή ασφάλεια και επιτήρηση. Τα ίδια τα μέλη του προσωπικού μας μιλήσαν για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι γυναίκες.
 
Τι συμβαίνει με τα ασυνόδευτα παιδιά; Ποιός τα φροντίζει;
Τα περισσότερα από αυτά φιλοξενούνται στους κοινούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Σε μερικούς από αυτούς προσπαθούν να έχουν ξεχωριστούς χώρους για τα παιδιά. Τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και αντιμετωπίζουν σωματικά προβλήματα. Πολλοί από τους νέους δεν επιθυμούν την μακροχρόνια παραμονή τους στους καταυλισμούς και φεύγουν από αυτούς. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.
 
Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντος βοήθεια. Πρέπει οι άλλες χώρες να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να δεχθούν, ειδικά περισσότερα παιδιά.
 
Μπορείτε να αξιολογήσετε την έκταση του ζητήματος της εμπορίας ανθρώπων;
 
Δεν έχουμε στη διάθεσή μας στατιστικές έρευνες, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να αριθμηθούν τέτοιες καταστάσεις.
 
Πως μπορεί να βοηθήσει το ΕΚ;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ήδη επιστήσει την  προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί. Για παράδειγμα, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ψήφισε έκθεση με την οποία προτείνει σειρά μέτρων για την για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πρέπει να θυμίζουμε συνεχώς στα κράτη μέλη τη δέσμευσή τους στο ζήτημα της μετεγκατ