ΕυρώπηΑρχείο

Προβολή online περιεχομένου και στο εξωτερικό

Είστε διακοπές στο εξωτερικό και ως συνδρομητές online υπηρεσιών, θέλετε να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά; Αυτό είναι μάλλον δύσκολο να γίνει εξαιτίας των περιορισμών των πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, την Τρίτη, η επιτροπή Νομικών θεμάτων του ΕΚ, ψήφισε κανόνες προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν online υπηρεσίες στις οποίες είναι συνδρομητές ακόμα και όταν βρίσκονται έξω από την χώρα τους. Περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο.

 

Σήμερα πολλοί είναι συνδρομητές σε υπηρεσίες, όπως το Netflix και το Viaplay Viasat, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ταινίες, σειρές, μουσική, παιχνίδια και βιβλία που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

 

Το ΕΚ, πιστεύει ότι οι καταναλωτές έχουν κάθε δικαίωμα να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συνδρομές τους και να έχουν πρόσβαση σε αυτό το υλικό ακόμα και όταν βρίσκονται σε άλλη χώρα για διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους.

 

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό καθώς σύμφωνα με την αρχή της εδαφικής προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, τα προϊόντα έχουν άδεια για χρήση μόνο σε συγκεκριμένη περιοχή.

 

Την Τρίτη, η επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ ψήφισε κανόνες που επιτρέπουν τη χρήση αυτών των υπηρεσιών ακόμα και όταν οι συνδρομητές βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ, από εκείνη στην οποία έχουν υπογράψει τη συνδρομή τους.

 

«Πρόκειται για μια μικρή εξαίρεση, που επιτρέπει τη διασυνοριακή μεταφορά, για σύντομη χρονική περίοδο», δήλωσε ο εισηγητής Ζαν Μαρί Καβαντά (Φιλελεύθεροι, Γαλλία)