ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Όλοι θέλουν να το σώσουν αλλά ψήφισαν να κοπεί…

Ανακοίνωση σχετικά με την επικείμενη κοπή του κυπαρισσιού του Καλλέργη στο Άργος εξέδωσε ο Δημήτρης Νικητόπουλος, προσπαθώντας να πείσει για την προσπάθειά του να σωθεί το υπεραιωνόβιο δέντρο παρά το γεγονός ότι η παράταξή του (όπως και όλες οι υπόλοιπες) ψήφισε υπέρ της κοπής του στο δημοτικό συμβούλιο όπου ετέθη το εν λόγω θέμα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης:

«Συναισθανόμενος την ευαισθησία των συμπολιτών μας για την υπόθεση της κοπής του κυπαρισσιού στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αλλά και την ευθύνη της παράταξής μας απέναντι και στους συμπολίτες μας και στην ιστορία της πόλης μας, οφείλω να ενημερώσω για τη θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα, και όσα έχουν πραγματικά διαδραματισθεί τον τελευταίο μήνα.

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση (01/11/2016) του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα με βάση την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, η κοπή του κυπαρισσιού. ΟΜΩΣ!

Αυτό έγινε με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να συμφωνεί με την πρόταση της παράταξής μας, τις αμέσως επόμενες ημέρες να ζητηθεί γνωμάτευση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το καθ’ύλην αρμόδιο για τέτοια θέματα, εάν υπάρχει η δυνατότητα αντιστήριξής του. Ο ίδιος ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν, μιας και ο ίδιος όπως δήλωσε «μέσα από την ψυχή του» δε θέλει να κοπεί το κυπαρίσσι. Αντ’αυτού στις 28/11 παρουσίασε έγγραφο του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο υπογράφει ο Επίκουρος Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Δρ. Στυλιανός Λόζιος. Στο συγκεκριμένο έγγραφο προτείνεται η άμεση κοπή και απομάκρυνση του δέντρου ενώ η δυνατότητα αντιστήριξης απορρίπτεται.

Αντί λοιπόν η απάντηση που αναμέναμε και είχε ομοφώνως συμφωνηθεί, να προέρχεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., ήρθε από διαφορετικό πανεπιστήμιο και τμήμα.

Εμείς αναρωτιόμαστε κατά πόσον το συγκεκριμένο τμήμα του Ε.Κ.Π.Α. είναι αρμόδιο και γιατί η δημοτική αρχή ενώ είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του  τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., (κατά ομολογία του ίδιου του Προέδρου του τμήματος αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Παπαϊωάννου) τελικά δεν προχώρησε στο να έρθει ο πρόεδρος του προαναφερθέντος τμήματος του Α.Π.Θ. στην πόλη ώστε να έχουμε  απάντηση από τον πλέον αρμόδιο φορέα και τον αντίστοιχο καθηγητή Πανεπιστημίου.

Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 29/11 και σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων ο δήμαρχος αναφέρθηκε -με γλαφυρότητα μάλιστα- στο θέμα του κυπαρισσιού και στους συμπολίτες μας που έδειξαν ευαισθησία ώστε να βρεθεί τρόπος διάσωσής του, αν αυτός υπάρχει. Σε απάντηση λοιπόν στην ανακοίνωση του δημάρχου, πρότεινα να έρθει τελικώς στο Άργος ο Πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., κ. Θεοχάρης Ζάγκας, με τον οποίο είχα τις τελευταίες μέρες προσωπική επικοινωνία, μάλιστα με την πρόθεση τα έξοδα της μετακίνησης να τα αναλάβει η παράταξή μας ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά ο δήμος. Η  πρόταση απορρίφθηκε.

Να τονίσω σε αυτό το σημείο πως σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζω τη σοβαρότητα του ζητήματος και την επικινδυνότητα της κλίσης του δέντρου. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει  πρόθεση να παραμείνει το κυπαρίσσι με οποιοδήποτε κόστος περιουσίας ή ανθρώπινης ζωής. Αλλά εάν υπάρχει η δυνατότητα της διάσωσής του, αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη εξεταστεί από τους αρμόδιους χωρίς να χάνουμε πολύτιμο χρόνο.

Γι’ αυτό το λόγο αύριο το πρωί μετά από προσωπική πρωτοβουλία, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του  τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., κ. Θεοχάρης Ζάγκας, θα βρίσκεται στο Άργος, ώστε να μας δώσει την επιστημονική του άποψη, για το αν μπορεί τελικά να διασωθεί το κυπαρίσσι, με ποιον τρόπο -αν υπάρχει-, και με ποιο οικονομικό κόστος.

Στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, σε μία πόλη με τεράστια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά θεωρώ πως έχουμε την ευθύνη όλοι, είτε ως απλοί πολίτες, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως δημοτική αρχή, να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να προστατεύσουμε αυτό για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Έχουμε την ευθύνη να διασώσουμε εάν αυτό είναι δυνατόν, ένα από τα ελάχιστα δέντρα που απομείναν στο κέντρο της πόλης και το τελευταίο ίσως σύμβολο της νεότερης ιστορίας του Άργους.

Έχουμε την ευθύνη να  αφουγκραστούμε και να σεβαστούμε τους Αργείους συμπολίτες μας που έχουν κινητοποιηθεί για τη διάσωσή του.

Πιστεύω ότι ως δημοτική κίνηση κάνουμε το καθήκον μας και έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων…»

Παρατίθεται επίσης απομαγνητοφωνημένη η συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια της 1ης και 29ης Νοεμβρίου: