ΕυρώπηΑρχείο

Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μετά το Πραξικόπημα

Τα νέα στοιχεία και τις νέες δυναμικές που έχουν προκύψει στις ευρωτουρκικές σχέσεις στη μετά το πραξικόπημα εποχή συζήτησε με ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες από την ευρύτερη δημόσια σφαίρα ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (ΕΕΑ) στο πλαίσιο κλειστής συζήτησης που διοργάνωσε το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο στις 18 Νοεμβρίου στο Σπίτι της ΕΕ.
 
Ο κ. Χατζηγεωργίου (GUE/NGL, CY) είχε την ευκαιρία να παραθέσει και να ερμηνεύσει στους συνομιλητές του τα όσα μηνύματα ο ίδιος ως Αντιπρόεδρος Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας αλλά και ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εισπράττει στις Βρυξέλλες αλλά και από τις αποστολές του στην ίδια την Τουρκία.
 
Αναπόφευκτα η συζήτηση επεκτάθηκε και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με επικέντρωση στο κατά πόσο η τρέχουσα δύσκολη συγκυρία των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζει την κομβική φάση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η επίλυση του Κυπριακού παραμένει εφικτό ενδεχόμενο παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία τα οποία ο ίδιος θα ήθελε να δει στο πλαίσιο ενός συμφωνημένου σχεδίου λύσης με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της νέας κατάστασης πραγμάτων.
 
Στη συνέχεια ο Ευρωβουλευτής άκουσε τις απόψεις και τις τοποθετήσεις των συνομιλητών του και αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος. Σημειώνεται ότι η εν λόγω συζήτηση αποτελεί την πέμπτη μιας σειράς κλειστών συναντήσεων που το Γραφείο Ενημέρωσης του ΕΚ στην Κύπρο έχει διοργανώσει εντός του 2016 με Κύπριους Ευρωβουλευτές.