ΚοινωνίαΑρχείο

Ο παλμός των αγροτών χτυπά σε Άργος και Τρίπολη

Ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας καλεί τα μέλη του και γενικά τον αγροτικό κόσμο του νομού στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 8 του Δεκέμβρη στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος. Στις 12 του Δεκέμβρη οι αγρότες θα μεταβούν στην Τρίπολη για να παραστούν στο συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα στην Τρίπολη, έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με βασικό αίτημα την πλήρη αποζημίωση για την φετινή καταστροφή των ελαιόδεντρων από τον δάκο.

Ο ΑΚΣΥΝΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Συνάδελφοι αγρότες-κτηνοτρόφοι,

Ο κρατικός προϋπολογισμός που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως “προϋπολογισμός ανάπτυξης” και ότι φέρνει “ανακούφιση” στα λαϊκά εισοδήματα, στην πραγματικότητα παραχωρεί νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Αποτυπώνει τα μέτρα του 3ου μνημονίου και λειτουργεί προσθετικά στους προηγούμενους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς για τα οποία έχουν συμφωνήσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ. που τα ψήφισαν.

Εντείνει τη φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, περικόπτει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που εξυπηρετούν στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.

Οι “νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις” εκτοξεύονται στα 4 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ είναι από την επιβολή νέων αντιλαϊκών άμεσων και έμμεσων φόρων και τα 960 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια για τις οποίες θα πληρώσει επιπλέον η λαϊκή οικογένεια.

Εντείνει τη φοροληστεία και σε βάρος αγροτών – κτηνοτρόφων αφού προβλέπει φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, φορολογία 22% ως 20.000€ εισόδημα και μετά αυξάνει σταδιακά στο 29% ως 30.000€ εισόδημα, 36% ως 40.000€ και 45% σε μεγαλύτερο εισόδημα. Με τα πολυήμερα Μπλόκα καταφέραμε να κερδίσουμε μείωση της φοροληστείας αφού ισχύει αφορολόγητο όριο 8.670 – 9.500€.

Θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε πολλά δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους που αφορούν και τους αγρότες-κτηνοτρόφους αφού από 1 Γενάρη 2017 θα επιβληθούν νέοι ειδικοί φόροι και τέλη στα καύσιμα κίνησης, την κινητή τηλεφωνία, τα τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικό τσιγάρο, στον καφέ και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Καταργήθηκε από τον Οκτώβρη η επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή παραχωρεί νέες φορολογικές απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο με μείωση της φορολογίας κατά 7% σε όλα τα “νομικά πρόσωπα” δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις, και επιπλέον έκπτωση 20,4 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Δίνει ζεστό χρήμα 6,4 δισ. με το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 92,7 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ και 3 εκατ. ευρώ από τις εισφορές τους στον ΕΟΠΠΥ, ενώ θα υπάρχει μείωση των συντάξεών τους.

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα που καθορίζουν οι μεγαλέμποροι, η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, οι περικοπές και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ, των επιδοτήσεων – ενισχύσεων και ο αποκλεισμός απ’ αυτές χιλιάδων μικρομεσαίων παραγωγών, οι κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για αγροτικά χρέη.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε μαζικό ανυποχώρητο αγώνα. Να δώσουμε μαχητική απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στην πανελλαδική απεργία της 8ης Δεκέμβρη, στην Πλατεία του Αγ. Πέτρου στο Άργος, με τα τρακτέρ μας, μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία, διεκδικώντας να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός και να μείνει στα χαρτιά το ασφαλιστικό έκτρωμα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

Επιπλέον τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, να δώσουμε βροντερό παρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Τρίπολη. Μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και τους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται σ’ αυτήν, να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα αποζημίωση στο 100% της καταστροφής από το δάκο, να αναλάβει το ΥΠΑΑΤ τη δακοκτονία και να μην επιβαρυνθούν οι ελαιοπαραγωγοί το κόστος της ζημιάς.

Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να μας οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα. Εντείνουμε τον αγώνα και το συντονισμό μας σε Παμπελοποννησιακό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της ΚΑΠ, της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ».