ΠολιτισμόςΑρχείο

Απάντηση στις καταγγελίες για τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου

Δεν άφησε αναπάντητη την καταγγελία της Στέλλας Παπαδοπούλου και της Χριστίνας Αντωνιάδη, η αντιπρόεδρος Σμαρώ Μανινή όπως αυτή καταγράφεται στην επιστολή – καταγγελία που δημοσιεύτηκε από τα δύο μέλη του συλλόγου, με αφορμή τις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ.

Όπως αναφέρει η αντιπρόεδρος του συλλόγου:
«Αυτό το κατάπτυστο κείμενο, ήρθε την Τετάρτη στην ολομέλεια του Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κίου. Τότε θέλησα να μην εντείνω τις τριβές, πιστεύοντας πως θα έμενε στα πρακτικά και θα γινόταν γνωστό μόνο στα μέλη του συλλόγου. Μετά τη δημοσίευσή του όμως, δε νομίζω ότι μου μένει άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Θέλω να κάνω γνωστό για όσους νεώτερους δεν το ξέρουν ότι είμαι μέλος του συλλόγου από το 1979. Δραστηριοποιήθηκα όμως από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και περίμενα να γίνω 15 ετών για να γραφτώ επισήμως μέλος και να ψηφίσω.

Βλέπετε πάντοτε ψήφιζαν ανήλικοι στο σύλλογο. Κάποιοι απ’ αυτούς που υπέγραψαν το αρχικό κείμενο στο σύλλογο ήταν ανήλικοι όταν πρωτοψήφισαν Τότε λοιπόν, ακόμα και στο τμήμα με είχαν πάει γιατί πούλαγα εισιτήρια για την πρώτη συναυλία του συλλόγου. Πάντοτε οι έφηβοι ήταν ο κινητήριος μοχλός σ’ αυτόν τον φορέα. Και ας θυμηθούμε πως ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ανήλικο 17 χρονών.

Μας κατηγορούν ότι είμαστε πιόνια. Αυτό για όποιον μας γνωρίζει είναι γελοίο. Σε ότι αφορά εμένα έχω την ανάγκη να πω ότι αν ήθελα να γίνω πιόνι οποιουδήποτε και τα κίνητρά μου ήταν ιδιοτελή, η ζωή μου θα ήταν πολύ πιο εύκολη. Εκτιμώ τον άνθρωπο που αναφέρεται ως καθοδηγητής στο έγγραφο και τον αγαπώ επίσης λόγω της στενής συγγένειάς μας. Δεν ήμουν όμως ποτέ πιόνι του όπως και κανενός άλλου στην ενήλικη ζωή μου. Οι υπογράφοντες ίσως κρίνουν εξ ιδίων. Τι άλλο να υποθέσω όταν κατηγορούν για πιόνια ανθρώπους που έχουν δώσει δείγμα τόσα πολλά χρόνια.

Μας κατηγορούν πως κάποτε απομακρυνθήκαμε απ’ το σύλλογο. Μα δε θα ήταν φυσικό να μένανε οι ίδιοι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή συνέχεια. Ρωτήστε λίγο την κοινωνία τι θέλει. Θα πάρετε την απάντηση πως χρειάζεται ανανέωση. Ότι μένει ακίνητο βαλτώνει και σαπίζει.

Λέτε πως σκοπός μας είναι η καταστροφή του συλλόγου. Η πορεία μας την προηγούμενη χρονιά έδειξε κάτι τέτοιο ή το αντίθετο; Στις προηγούμενες εκλογές που δεν εκλέχθηκα γιατί προφανώς ήμουν λιγότερο ικανή από τους εκλεγμένους, αντί να δημοσιεύω καταγγελίες συμμετείχα όπως μπορούσα στις δράσεις του συλλόγου. Αν αυτό δείχνει διαλυτική πρόθεση, το αφήνω στην κρίση κάθε λογικού ανθρώπου. Εμείς οι υπόλοιποι εκτός των επτά που υπογράφουν το κείμενο, μπορεί να κάνουμε λίγη παρέα ή να έχουμε γενικά μια κοινή άποψη για πράγματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, αλλά δε συμφωνούμε πάντοτε σε όλα ούτε έχουμε κανενός είδους ευαγγέλιο να προσκυνάμε. Μπορούμε να προχωράμε όμως με όλες τις διαφωνίες μας και θέλουμε να βοηθήσουμε με ειλικρίνεια στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου. Είναι άδικο και λανθασμένο ακόμα και το ότι αυτό το κείμενο μας τσουβαλιάζει σαν να είμαστε μαριονέτες. Πάλι θα αναρωτηθώ μήπως εξ ιδίων κρίνοντας;

Λέτε πως κάποτε κάποιοι απομακρύνθηκαν από το σύλλογο αφήνοντάς τον χρεωμένο. Είναι ντροπή να μη γνωρίζετε πως τόσα χρόνια με το ένστικτο και τις πρωτοβουλίες του Νίκου και τη βοήθεια όλων μας οι συναυλίες γέμιζαν τα ταμεία του συλλόγου για να χρηματοδοτούνται εκδηλώσεις αλλά και να αγοράζονται υλικά και υποδομή απαραίτητη για τη λειτουργία και την δημιουργία των εκδηλώσεών μας. Υλικό που νομίζω δεν είχε την τύχη που του άξιζε τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτά θα τα δούμε εν καιρώ.

Το να κατηγορεί κανείς το Γιώργο Μανινή για πλεκτάνη εναντίον του συλλόγου είναι τραγικό. Τραγικό για τον ίδιο που το κάνει. Ο άνθρωπος αυτός έχει δώσει το αίμα της καρδιάς του γι αυτόν το φορέα. Είναι γνωστό σε όλους. Και ξέρετε πολύ καλά εσείς που υπογράφετε το λίβελο ότι πληρώνει χρόνια δάνειο που πήρε για να σώσει κάποτε το σύλλογο. Και θαρρώ τότε στο τιμόνι ήταν κάποιοι από του τωρινούς κατηγόρους του για δολιοφθορά, άκουσον άκουσον, εναντίον του Μορφωτικού συλλόγου Νέας Κίου…. Εσείς που είχατε να συγκαλέσετε για χρόνια γενική συνέλευση και να κάνετε τρία χρόνια εκλογές κατηγορείτε άλλους για παρατυπίες; Πού είναι τα πρακτικά των προηγούμενων χρόνων πριν το 2016;

Δε θα έμπαινα ειλικρινά στον κόπο ν’ ασχοληθώ μ’ αυτό το ανόητο λιβελογράφημα,αν δεν πίστευα πως είναι ένα αισχρό εργαλείο για να αποτραπεί η ανανέωση και η μαζικοποίηση του συλλόγου. Φαίνεται καθαρά πως υπάρχει ένα κατεστημένο που προσπαθεί να μην ταραχθούν τα λιμνάζοντα για κανένα λόγο. Το αποτέλεσμα είναι να μην αφορά καθόλου την κοινωνία οτιδήποτε συμβαίνει εκεί και φυσικά η διάσπαση που ολοφάνερα επιδιώκεται από τον συντάκτη και τους υπογράφοντες το κείμενο θα είναι ένας ακόμα λόγος για να συνεχίσει η κοινωνία να μένει μακριά.

Είναι το πιο αισχρό πράγμα που διάβασα τελευταία. Λυπάμαι ειλικρινά για σας και λυπάμαι που ο πολιτισμός στην Κίο για άλλη μια φορά πληγώνεται βάναυσα. Από την απαράδεκτη διχαστική σας στάση».
 
Διαβάστε Επίσης: Μαλλιά κουβάρια στον Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου