ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Να ανοίξει ο δρόμος για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Τη μετατροπή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση ώστε να αξιοποιηθούν με τον αποδοτικότερο τρόπο τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε σε προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο με τίτλο «Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία – Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου» που συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας.

«Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία εκεί που η κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί, καθώς σε αυτό τον τομέα οι ΟΤΑ βρίσκονται έξω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις» σημείωσε ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι όπως στη δημιουργία του Καλλικράτη επικράτησαν οι απαραίτητες πολιτικές υπερβάσεις έτσι και στη μετατροπή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετηθούν τολμηρές προσεγγίσεις και να επιτευχθεί υπέρβαση των κομματικών αντιλήψεων.

Η έλλειψη γνώσης και η έμφαση στην παραμυθία δημιουργούν ένα ομιχλώδες τοπίο για το πώς επηρεάζουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί τις Ελληνικές υποθέσεις, σημείωσε ακολούθως ο κ. Τατούλης και ανέφερε πως το ζητούμενο είναι το πώς θα πολλαπλασιαστεί η σχέση των πολιτών με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Αν δεν αποκτήσουμε οδηγό πλεύσης η βαβέλ στη χώρα μας θα επιδεινώνει τα προβλήματα στον τόπο».

«Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι ΣΔΙΤ κατοχυρώνουν τη μη αύξηση του προϋπολογισμού των δημοσίων έργων, προσθέτουν επιπλέον ελεγκτική διασφάλιση με τον ανεξάρτητο ελεγκτή καλής εκτέλεσης του έργου και εγγυώνται την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «τασσόμαστε ευθέως υπέρ της υιοθέτησης του μοντέλου ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας, με δεδομένη την εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες δεν έχουν δώσει καλά αποτελέσματα».

Πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου υιοθέτησε το μοντέλο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανέφερε επίσης ο Περιφερειάρχης, κάτι το οποίο ήταν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα τότε και δύσκολο να γίνει αποδεκτή μια τέτοια αντίληψη. Αξίζει να σημειωθεί ο έπαινος του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη προς τον Πέτρο Τατούλη για την πολιτική του τόλμη και πρωτοπορία να υιοθετηθεί το μοντέλο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι το οποίο έχουν αντιγράψει όλες οι Περιφέρειες της χώρας.

«Το έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα, το οποίο ωστόσο το έχει παγώσει η Κυβέρνηση, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της ότι θα το υπογράψει», σημείωσε στη συνέχεια ο κ Τατούλης και πρόσθεσε ότι «η Πελοπόννησος είναι η Περιφέρεια με τους περισσότερους ΧΑΔΑ, τους οποίους αποκαθιστούμε. Παρατηρείται ωστόσο το φαινόμενο Δήμοι να δημιουργούν νέους ΧΑΔΑ πάνω στους αποκατεστημένους γεγονός απαράδεκτο και επικίνδυνο για νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή νέων προστίμων».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ότι απαιτείται απεγκλωβισμός από τις συστημικές τράπεζες και η υιοθέτηση πολιτικών απελευθέρωσης λειτουργίας και άλλων χρηματοπιστωτικών φορέων, όπως οι συνεταιριστικές τράπεζες. «Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσφατα εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης να δημιουργηθούν συνεταιριστικές τράπεζες στο πρότυπο των Γερμανικών Sparkasse. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη για μια τέτοια εξέλιξη ώστε να δοθούν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιφερειακή μας οικονομία και επιχειρηματικότητα».