ΠολιτισμόςΑρχείο

Το «Μαργαρίτα» εκ βαθέων…

Η Εθνική Τράπεζα, επί διοίκησης του καθηγητή Άγγελου Αγγελόπουλου, παρεχώρησε ένα μεγάλο πευκόφυτο οικόπεδο στη Νέα Πεντέλη, για τη λειτουργία  ενός εργαστηρίου για παιδιά με ειδικές δεξιότητες.

Εμπνευστής και ψυχή του σχολείου αυτού ήταν και είναι επί 40 χρόνια τώρα, η Ιωάννα Τσοκοπούλου και ο αδερφικός μου φίλος και κουμπάρος μου, Γιώργος Τσοκόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας και επί πολλά χρόνια γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Οι φίλοι της οικογένειας έσπευσαν πρώτοι να προσφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τις γνώσεις τους, από προσωπική εργασία έως ειδικά βιβλία, εκπαιδευτικές προτάσεις, υλική και ηθική συμπαράσταση.

Η Άννα Συνοδινού, υφυπουργός Πολιτισμού τότε, βοήθησε όσο μπορούσε από τη θεσμική θέση που κατείχε. Το ίδιο και η Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού και κυρίως ως ευαίσθητος άνθρωπος.

Χρόνο με τον χρόνο αυξανόταν το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και τα παιδιά αύξαναν θεαματικά τις γνώσεις τους και συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες από γλυπτά, ζωγραφική σε μπατίκ, κηπουρική, θέατρο, μουσική, χορό, αθλητισμό, φωτογραφίες και πολλές άλλες δραστηριότητες, τέτοιες που σε λίγα χρόνια το πρότυπο αυτό σχολείο έγινε πρότυπο πανευρωπαϊκό ειδικό εργαστήρι για τα παιδιά αυτά.

Από τη θέση που κατείχα τότε βοήθησα να προσληφθούν δύο παιδιά του «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» ως βοηθητικό προσωπικό στην Εθνική Τράπεζα. Διοικητής εκείνη την περίοδο ήταν ο Γεώργος Αλέξανδρος Μαγκάκης,  που με τιμούσε με τη φιλία του και την εμπιστοσύνη του και δεν έλειψε ποτέ από τις πολιτιστικές εκδληλώσεις της ΟΤΟΕ και από τις παρουσιάσεις των βιβλίων μου.

Την περίοδο 1982-84, μια φορά την εβδομάδα, παρέδιδα και εγώ κάποια μαθήματα στα παιδιά αυτά, με την έγκριση του επιστημονικού προσωπικού.

Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, με τον προτζέκτορα τους παρουσιάζα σε σλάϊντς διάφορα θέματα, όπως πώς ένα δένδρο γίνεται καράβι, τη συμμετοχή των εντόμων στην καρποφορία των δένδρων, την ιστορία των φυτών, για τα βουνά, τον δρόμο του νερού, τους βιότοπους της χώρας, τον κόσμο της θάλασσας, ο οποίος ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου. Ενδιαφέροντα θέματα για τα παιδιά, αν κρίνω από το ότι από τα μαθήματα δεν έλειπε ούτε το διδακτικό προσωπικό.

 

Του Μανόλη Τσακίρη, Προέδρου του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας