Αφιέρωμα στον πολιτισμό και την τοπική ιστορία της Ερμιονίδας
Το Σάββατο στις 28 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου η Δημοτική Παράταξη «ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ» – Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας, διοργάνωσε θεματική εκδήλωση, αφιερωμένη στον πολιτισμό και στην ιστορία της Ερμιονίδας.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν ο ρόλος της Ερμιονίδας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και η Γ’ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη. Οι εισηγητές – ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μιχάλης Ζώσης – καθηγητής φιλόλογος και τέως Γυμνασιάρχης που παρουσίασε τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της επαναστατικής περιόδου στην Ερμιονίδα καθώς και τους ήρωες της Ερμιονίδας, ο κ. Γεώργιος Κόνδης – καθηγητής κοινωνιολόγος, Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου, Κρανιδίου, ο οποίος παρουσίασε σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και ιστορικά στοιχεία κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο στον τόπο μας στην Ερμιονίδα.
Στην συνέχεια ακολούθησε εισήγηση της κ. Μαρίας Οικονόμου – αρχιτέκτων, μηχανικού που παρουσίασε την ιστορία της ανάδειξης και αξιοποίησης του κτιρίου που στεγάζει το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, κτίριο ιστορικό στο οποίο πραγματοποιήθηκε η Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1827, καθώς και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που τηρήθηκαν κατά την αναστήλωσή του με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Τάσος Γ. Λάμπρου συντόνισε αυτή τη θεματική εκδήλωση, παρουσίασε το σκεπτικό για αυτή την πρωτοβουλία και επισήμανε την ανάγκη οι δημοτικές παρατάξεις να αναπτύξουν σημαντικές πολυθεματικές παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία. Έκανε αναφορά – παρουσίαση στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. 246/2012 του Δήμου Ερμιονίδας με την οποία είχε προταθεί η καθιέρωση δύο τελικών επετείων – εορτών εθνικού χαρακτήρα για την πρώτη διακήρυξη της Κυβέρνησης του Κρανιδίου στο Κρανίδι και για τη Γ’ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη. Επίσης την πρόταση του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου στις 10/09/2015 για καθιέρωση εθνικής τοπικής εορτής στην Ερμιόνη, την απόφαση 2/2016 του Συμβουλίου της Δ.Κ. Ερμιόνης που αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της πρότασης του Ερμιονικού Συνδέσμου και την ολοκληρωμένη πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για να καθιερωθεί επίσημη ιστορική επέτειος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης. Στην συνέχεια παρουσίασε την ομόφωνη απόφαση 34/2016 του Δ.Σ. του Δήμου Ερμιονίδας με την οποία εγκρίθηκε η απόφαση 2/2016 του Συμβουλίου του Δ.Κ Ερμιόνης καθώς και η συγκρότηση της οργανωτικής Επιτροπής και το το ιστορικό της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Ερμιόνη όπως αυτό παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ΙΛΜΕ.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τάσος Λάμπρου τόνισε τα εξής: «Η εκδήλωσή μας ήταν ένα αφιέρωμα στον πολιτισμό και στην ιστορία, μία πρωτοβουλία γνώσης για να μάθουμε και να εμβαθύνουμε στην ιστορία του τόπου μας.
– Μία πρωτοβουλία ενημέρωσης και στήριξης των επετειακών εκδηλώσεων για τη Γ’ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη που θα διοργανώσει ο Δήμος Ερμιονίδας.
– Μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τη δυνατότητα που μας δίνεται για να αναζητήσουμε από τις πηγές περισσότερα στοιχεία για την καταγραφή της ιστορικής μνήμης.
– Μία πρωτοβουλία διαμόρφωσης νέων ρόλων για τις δημοτικές παρατάξεις με την ανάπτυξη πολυθεματικών δράσεων.
– Μία πρωτοβουλία ανοικτή στην κοινωνία. Η σημερινή σας παρουσία αυτό αποδεικνύει.
– Μία πρωτοβουλία για να διαμορφωθεί ένα νέο διοικητικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση για θέματα της τοπικής ιστορίας με την κατάθεση των προτάσεων
Οι προτάσεις είναι οι εξής:
– Είμαστε στη διάθεση της διοίκησης του Δήμου και της Οργανωτικής Επιτροπής για να βοηθήσουμε για την καλύτερη δυνατή επιτυχία των επετειακών εκδηλώσεων για τη Γ’ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη.
– Ζητάμε την άμεση αξιοποίηση της δωρεάς του αείμνηστου Κώστα Δημότση ή Έλληνα για τη δημιουργία ιστορικού αρχείου του Δήμου μας έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η βούληση του δωρητή.
– Επικαιροποίηση της απόφασης 246/2012 για καθιέρωση δύο τοπικών εθνικών ιστορικών επετείων μία στο Κρανίδι και μία στην Ερμιόνη.
– Άμεση σύσταση εταιρείας μελετών για την ιστορική, πολιτιστική έρευνα με αντικείμενο αναζήτησης στον ευρύτερο χώρο της Ερμιονίδας.
– Σύμφωνο συνεργασίας των Δήμων της Αργολίδας και του Αργοσαρωνικού σε συεργασία με την τοπική εκκλησία με σκοπό την ανταλλαγή αρχειακού υλικού – πηγών καθώς και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.