ΚόσμοςΑρχείο

Λάλησε το DNA

Μεγάλη συγγένεια ενώνει τους Αργείτες με τους Κορίνθιους σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το ευρωπαϊκό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής “European Journal of Human Genetics”.

Παρά τις υποθέσεις του Φαλμεράιερ, οι Πελοποννήσιοι εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη κοινή γενετική κληρονομιά με τους Γάλλους κατά 39 έως 42%, με τους Ισπανούς κατά 53% έως 62% και με τους Ιταλούς (85% έως 96%), παρά με τους Σλάβους όπου η συγγένεια είναι μικρότερη από 15%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι Πελοποννήσιοι είναι γενετικά πολύ πιο διαφορετικοί από τους σλαβικούς πληθυσμούς και πολύ πιο όμοιοι με τους πληθυσμούς της Νότιας Ευρώπης». Αυτό βέβαια που δεν διευκρινίζεται είναι κατά πόσο οι Πελοποννήσιοι έχουν σχέση με τους αλβανικούς πληθυσμούς.

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σύγκριση μεταξύ του DNA των σημερινών Πελοποννησίων με αυτό των αρχαίων Ελλήνων που βρίσκει κανείς άπλετο σε αρχαίους τάφους μιας και αυτό που απέδειξε η μελέτη ήταν λίγο ή πολύ αναμενόμενο, αν δει κανείς τις μετακινήσεις των πληθυσμών στην μεσόγειο. Θα είχε επίσης πολύ ενδιαφέρον η σύγκριση του DNA των Μανιατών με αυτό των Μαλτέζων.

Η προσέγγιση μέσω του DNA αφήνει ανεξήγητο το πως επικράτησαν Σλαβικές ονομασίες όπως Πανίτσα (ο ποταμός Ίναχος), Στεμνίτσα, Ζαβίτσα κλπ. αφού οι Σλάβοι ήταν μια ασήμαντη μειονότητα κατά τους μελετητές που δεν επέδρασε γενετικά σημαντικά στον πελοποννησιακό πληθυσμό;