ΕυρώπηΑρχείο

Οι αντιδράσεις του ΕΚ για τον «κανόνα ολικής φίμωσης» του προέδρου Τραμπ κατά των αμβλώσεων

Στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε διεθνή σύγχυση με την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος, το οποίο απαγορεύει, στις χρηματοδοτούμενες από το αμερικανικό κράτος ΜΚΟ να πραγματοποιούν αμβλώσεις ή άλλου είδους υπηρεσίες, όπως η παροχή συμβουλών και κατάρτισης, ακόμα και με δικά τους χρήματα. Η πολιτική αυτή ανακοινώθηκε για πρώτη φορά  το 1984 στην πόλη του Μεξικού κατά τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, από τον πρόεδρο των Η.Π.Α Ρόναλντ Ρίγκαν, Ο νόμος αυτός από τη σύστασή του έχει διαγραφεί πολλές φορές από τους δημοκρατικούς και έχει επανέλθει από τους ρεπουμπλικάνους.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η διακοπή της χρηματοδότησης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Αντιθέτως, υπάρχει η πιθανότητα πολλές γυναίκες να προβούν σε παράνομες ή ακόμη και επικίνδυνες αμβλώσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 22 εκατ. αμβλώσεις, όλες σχεδόν σε ανεπτυγμένες χώρες Περίπου πέντε εκατομμύρια γυναίκες νοσηλεύονται έπειτα από ανεπιτυχή ή επικίνδυνη άμβλωση (στις ανεπτυγμένες χώρες) και περισσότερα από τρία εκατομμύρια γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει επιπλοκές κατά τη διαδικασία δεν δέχονται την απαραίτητη φροντίδα.

Αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου Τραμπ, 57 κράτη και ιδιωτικές οργανώσεις συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 2 Μαρτίου  σε εκδήλωσε που διοργανώθηκε από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία και συγκέντρωσαν 181 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσουν τον οργανισμό SHE DECIDES (ΑΥΤΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ), που δημιούργησε η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Λίλιαν Πλούμεν. τον οποίο είχε λανσάρει η Δανή Υπουργός…. Lilianne Ploumen. Το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία συγκέντρωσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ, η Φιλανδία και η Σουηδία 20 εκατομμύρια και το Λουξεμβούργο 2 εκατομμύρια.  

Οι αντιδράσεις των ευρωβουλευτών
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ στις 14 Μαρτίου, τα περισσότερα μέλη επέκριναν την απόφαση χαρακτηρίζοντας την επικίνδυνη για τις γυναίκες, καθώς μπορεί να αυξήσει τις παράνομες αμβλώσεις. Ορισμένοι ωστόσο, σκέφτονται ότι πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των αγέννητων παιδιών και δεν επιθυμούν η ΕΕ να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους ΜΚΟ.

«Αυτό μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές των γυναικών στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», είπε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «οι ευρωπαϊκές πολιτικές καθοδηγούνται από τις δικές μας προτεραιότητες και αξίες όχι από τι κάνουν ή δεν κάνουν οι άλλοι».

Η ΕΕ να αντικαταστήσει την αμερικανική χρηματοδότηση
Η Σουηδέζα ευρωβουλευτής Άννα Μαρία Κοράτζα Μπιλτ (ΕΛΚ), καταδίκασε έντονα την απόφαση και κάλεσε την Ευρώπη να αντικαταστήσει αυτή το χρηματοδοτικό κενό, ενώ η πρόεδρος της επιτροπής Ανάπτυξης του ΕΚ Λίντα Λίντα ΜακΑβαν (Σοσιαλιστές) πρόσθεσε ότι «η κατάργηση της χρηματοδότησης δε σημαίνει λιγότερες εκτρώσεις και η απόφαση αυτή λήφθηκε από ανθρώπους που δεν επηρεάζονται από αυτή». «Οι γυναίκες είναι αυτές που πρέπει να αποφασίζουν για το σώμα τους», είπε με τη σειρά τη η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σόφι Ιντ Βέλτ.

Η Μαλίν Μπιόρκ (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σουηδία), κάλεσε την ΕΕ να δράσει λέγοντας ότι «πρέπει να καταδικάσουμε το «νόμο περί  ολικής φίμωσης» στις ΗΠΑ και να προσφέρουμε περισσότερα χρήματα», κάτι που επίσης ζήτησε και η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων η Τέρι Ράιντκε.  

Ωστόσο κάποιοι διαφώνησαν. Ο ευρωβουλευτής Μποράνισλαβ Σκρίπεκ (Σλοβακία, Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές), αποκάλεσε την άμβλωση «βάρβαρη» χωρίς «κανένα όφελος για την υγεία» και πρόσθεσε ότι «οι πόροι πρέπει να δοθούν στην φροντίδα μητρικής φροντίδας στις γυναίκες».

Η Μπεατρίς βον Στορχ (Ευρώπη της Ελευθερίας, Γερμανία), υπενθύμισε ότι οι αμβλώσεις δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΕ και σε ορισμένες χώρες της Ένωσης, η τέλεση της εξακολουθεί να αποτελεί αδίκημα. «Προτείνω να υπερασπιστούμε τη ζωή και όχι το τέλος της», είπε ενώ η Μαρί Κριστίν Αρνοτού (Ευρώπη των Εθνών, Γαλλία), τόνισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που τείνουν να αγνοούν την εθνική κυριαρχία και το κράτος δικαίου. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης των ΗΠΑ να θέσει τα δικά της κριτήρια όταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση ξένων ΜΚΟ»