ΕυρώπηΑρχείο

Υπερψηφίστηκε η έκθεση Κύρτσου

Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, η έκθεση του κ. Γιώργου Κύρτσου, Ευρωβουλευτή της ΝΔ για της ετήσιες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ.  Πριν την ψηφοφορία της Έκθεσης, έλαβε χώρα ανοιχτή συζήτηση παρουσία του Προέδρου της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγιερ, ο  οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της Έκθεσης και ιδιαίτερα για την προσωπική συμβολή του εισηγητή κ. Κύρτσου σε αυτή.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει οκτώ κεφάλαια για τις επενδύσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, τη στήριξη των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εξέλιξη του σχεδίου Γιούνκερ, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, την καταπολέμηση της ανεργίας, τις δράσεις για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, τη χρηματοδότηση κρατών εκτός ΕΕ και την αντιμετώπιση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών. 
 
Στο κεφάλαιο για την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στα κράτη μέλη, μετά από παρεμβάσεις του εισηγητή κ, Κύρτσου, γίνεται ρητή αναφορά στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η παρουσία της ΕΤΕπ στην Ελλάδα καθώς και στην αναγκαιότητα αύξησης των δανείων και επενδύσεων εκ μέρους της σε βιώσιμα επενδυτικά σχήματα είτε με τη μορφή του κλασικού δανείου είτε με τη μορφή χρηματοδότησης μέσω του σχεδίου Γιούνκερ στην ελληνική επικράτεια. Όπως τονίζει ο εισηγητής κ. Κύρτσος, το επενδυτικό κενό που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά αν η ΕΤΕπ συνεχίσει να χρηματοδοτεί καινοτόμες δράσεις στην Ελλάδα, νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και βιώσιμες συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
 
Στην έκθεση κατατέθηκαν συνολικά 316 τροπολογίες από όλες τις πολιτικές ομάδες, γεγονός που οδήγησε σε τρίμηνες διαπραγματεύσεις και ο εισηγητής κατάφερε να υπερψηφιστούν, εκτός των άλλων, οι 33 από τις 34 συμβιβαστικές τροπολογίες που πρότεινε.
 
Μετά την ψηφοφορία ο κ. Κύρτσος δήλωσε ότι ο ρόλος της ΕΤΕπ είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς οι δράσεις της στοχεύουν στην ενίσχυση τεσσάρων σημαντικών πυλώνων: την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την καινοτομία και ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, την ψηφιακή οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η προσπάθεια που γίνεται με τη συνδρομή των δανείων από την ΕΤΕπ αλλά και του σχεδίου Γιούνκερ μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τα κράτη μέλη που δεν αποτελούν προτεραιότητα των ξένων επενδυτών, όπως η χώρα μας, υπογράμμισε ο κ. Κύρτσος.  Ο εισηγητής εκτίμησε επίσης ότι η βοήθεια της ΕΤΕπ είναι αναγκαία και για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών μέσα από την προώθηση δράσεων κοινωνικών προγραμμάτων στέγασης.
 
Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του ΕΚ στο τέλος Απριλίου.