ΆρθροΑρχείο

Με αφορμή το νέο μαραθώνιο της Ύδρας

Σαν παλιός αθλητής μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και στους Πανστρατιωτικούς Αγώνες,  ως ελεύθερος δύτης με καταδύσεις στα 20-25 μέτρα, αλλά και σαν εκπρόσωπός  σας στον δήμο,  συγχαίρω όλους τους συντελεστές, τον δήμο, τους αθλητές του νέου Μαραθωνίου της Ύδρας και προπάντων θυμίζω ότι οι πρώτοι αγώνες Μαραθωνίου σε ειδικές διαδρομές της Ύδρας, έγιναν θεσμός από την περασμένη Δημοτική Αρχή, επί δημαρχίας Άγγελου Κοτρώνη και με την στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως γίνεται και στον φετεινό Μαραθώνιο.

Μπράβο σε όλους  τους αθλητές, γυναίκες, άνδρες, παιδιά, εφήβους για τη συμμετοχή τους στο  ετήσιο μεγάλο αθλητικό γεγονός του Σαρωνικού. Η μεγαλόνησος του Σαρωνικού, η μυροβόλος Ύδρα, η θάλασσα, το βραχώδες τοπίο  με τα θυμάρια, την κάππαρη, τα σκίντα, τα αγριολούλουδα,  οι οικισμοί της , η ιστορία του νησιού της Παλιγγενεσίας θα λάμπουν πάντα σαν το μονάκριβο πετράδι στον κόρφο της πατρίδας μας.


Στον δρόμο για τη νίκη

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, χρυσά κεντίδια στο ρούχο της πεντάμορφης θαλασσοκυράς.

Επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ δύο τρια στιγμιότυπα από την άγνωστη αθλητική μου ζωή.

Μάης του 1965, νεοσύλλεκτος στο Σώμα των Τεθωρακισμένων στο Γουδί, δήλωσα συμμετοχή στον ετήσιο ανώμαλο δρόμο «Ο γύρος της Αθήνας» που διοργάνωνε κάθε χρόνο η «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ». Δεν μου επέτρεψαν  να πάω εγκαίρως να φορέσω τα αθλητικά μου ρούχα και έτσι, όπως βγήκα από το στρατόπεδο, έβγαλα τα στρατιωτικά μου ρούχα και τα άρβυλα και έτρεξα τα 5 χιλιόμετρα ξυπόλητος, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.


Επιτέλους, τερματίζω ξυπόλητος μέσα στο Καλλιμάρμαρο

Όπως καταλαβαίνετε, τα πόδια μου γέμισαν πληγές, γιατί έπεσα και σε έναν δρόμο που φτιαχνόταν πάνω από το κολυμβητήριο. Έτρεξα το ένα χιλιόμετρο του δρόμου πάνω σε πέτρες πριν πέσει η άσφαλτος. Έτσι καθυστέρησα και έχασα την πρώτη θέση. Πήρα την τέταρτη θέση ανάμεσα σε 1.500 δρομείς που πήραν μέρος σε αυτόν τον ανώμαλο δρόμο. ‘Ενας…πονεμένος θριάμβος!!!

Στον Μαραθώνιο του επόμενου  έτους που οργάνωσε η ίδια εφημερίδα κέρδισα την δεύτερη θέση.

Ένα μήνα πριν απολυθώ από τον στρατό έγιναν οι Πανστρατιωτικοί Αθλητικοί Αγώνες στο Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί πήρα την πρώτη στρατιωτική νίκη για ολόκληρο το Σώμα των Μαυροσκούφηδων στα 2 μίλια με πλήρη εξάρτυση, όπλο, κράνος, άρβυλα, σακκίδιο.


Με τον διευθυντή της εφημερίδας «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ», κ.Αθανάσιο Σέμπο, από τον οποίον παραλαμβάνω το κύπελλο του αγώνα

Ο αθλητισμός χαρίζει ψυχική και σωματική υγεία και ενώνει τους ανθρώπους. Του χρόνου θα διοργανώσουμε και αγώνα του διάπλου από το Καμίνι έως το Μετόχι. Θα είναι ένα διεθνές  γεγονός με αθλητές θαλάσσης από όλον τον κόσμο. «Νούς υγιής, εν σώματι υγιεί».

Μπράβο παιδιά, κυρίες, κύριοι που λαμβάνετε και εφέτος μέρος σε αυτό το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του Σαρωνικού. Εύχομαι του χρόνου να είστε ακόμα πιο πολλοί και πιο αγαπημένοι.

Φιλιά από έναν παλαίμαχο αθλητή.

 

* Ο Μανόλης Τσακίρης είναι συγγραφέας, Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας