ΚοινωνίαΑρχείο

Μήνυμα για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ΣΔΙΤ στα απορρίμματα της Πελοποννήσου απευθύνουν συλλογικότητες και φορείς που είναι υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης τους με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ανάκτηση.

Όπως σημειώνουν:
«Καλούμε την Κυβέρνηση να μην επιβεβαιώσει τα σχετικά δημοσιεύματα-τοποθετήσεις των στελεχών της Περιφέρειας -όπως αυτές που έγιναν στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και τις τοποθετήσεις του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, που αναδεικνύουν κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής, υπό το συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, να λάβει σοβαρά υπόψη της, την αναβολή της απόφασης του Περιφερειακού Συνδέσμου  ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), για το αν θα συνάψει προγραμματική σύμβαση εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην πρόσφατη συνεδρίασή του της 26/4/2017.  Επίσης, να λάβει σοβαρά υπόψη της, ότι πλέον η πλειοψηφία των Δημάρχων και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ απορρίπτουν για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους τη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.

Ας αντιληφθούν τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος το νέο συσχετισμό εναντίωσης  στην “επένδυση” Τατούλη-ΤΕΡΝΑ, όπως έχει διαμορφωθεί και με τις παράλληλες δραστηριότητες της πρωτοβουλίας φορέων και συλλογικοτήτων υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή. Η επιχειρηματολογία της πρωτοβουλίας ευθυγραμμίζεται με τον ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων), ο οποίος σαφώς καταδεικνύει την τοπική διαχείριση, είναι σε αντιστοιχία με τον ομόφωνα ψηφισμένο ΠΕΣΔΑ σε παλαιότερες  συνεδριάσεις του ΦΟΔΣΑ (3/2016, 36/2016 και 44/2016) και υπερασπίζεται το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Παλαιόχουνης και της Καλλιρρόης, τους οποίους ο αρμόδιος Αναπληρωτή Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος αρνείται να συναντήσει προσωπικά.  

Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή ο ΦΟΔΣΑ να στραφεί απρόσκοπτα στην εφαρμογή προγραμμάτων τοπικής εναλλακτικής διαχείρισης σε όλους τους Δήμους Πελοποννήσου, αξιώνοντας παράλληλα από την Κυβέρνηση να διακόψει οριστικά τις διαπραγμετεύσεις με την ΤΕΡΝΑ.

Σ’ αυτήν  την κατεύθυνση,  πιστεύουμε πως τα 58 εκ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, εφόσον η διαχείριση ανήκει νομοθετικά  στο ΦΟΔΣΑ, πλέον – μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης διαχείρισης».