ΡεπορτάζΑρχείο

Ο fake καρχαρίας του Αργολικού, που κατατρόμαξε το Πανελλήνιο

Η επίθεση ενός λευκού καρχαρία σε λουόμενο που έκανε αμέριμνος το μπάνιο του στο Κονδύλι, δεν είναι μια απλή είδηση που περνάει στα ψιλά. Είναι μια τρομακτική είδηση που αναστατώνει όλο τον κόσμο και δυσφημεί μία από τις ομορφότερες παραλίες της Αργολίδας. Η ταχύτατη αναπαραγωγή της μάλιστα από το ίντερνετ, κρατάει μακριά από τη θάλασσα τους λουόμενους που ετοιμάζονται να εξορμήσουν στις παραλίες.

Τι συμβαίνει όμως όταν όλα είναι ψεύτικα; Το channel28news.com είναι ένα site όπου ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια ψεύτικη ιστορία. Εκεί λοιπόν αναρτήθηκε με πηχυαίο τίτλο: «Επίθεση καρχαρία σε λουόμενο στην παραλία Κονδυλίου λίγο έξω από το Ναύπλιο».

Αυτό ήταν αρκετό να αναστατώσει δεκάδες ανθρώπους που αρκέστηκαν να διαβάσουν την είδηση, χωρίς να μπουν στον κόπο να διαπιστώσουν την πηγή. Μια κίνηση πολύ απλή για τους έμπειρους χρήστες του ίντερνετ, οι οποίοι μπορούν να δουν στην αρχική σελίδα του συγκεκριμένου site περί τίνος πρόκειται:  Create A Fake Story And Trick All Your Friends!

Την διάψευση της είδησης όμως έκανε και ο Λιμενάρχης Ναυπλίου Σπύρος Μαρίνος, ο οποίος δήλωσε στο anagnostis.org, ότι το δημοσίευμα που αναστάτωσε τους λουόμενους, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Το fake δημοσίευμα που πολλοί πίστεψαν, χωρίς να διασταυρώσουν την πηγή, ακολουθεί:

«Όλα έγιναν στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου όταν ο Χ.Κ. ο 26χρονος λουόμενος έκανε αμέριμνος το μπάνιο του στην παραλία Κονδυλίου και εντελώς ξαφνικά δέχτηκε επίθεση από το μεγαλόσωμο αρπακτικό.

«Έγιναν όλα πολύ ξαφνικά δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί παρά μόνο όταν είδα τα αίματα», είπε ο άτυχος νέος σε συνέντευξη που έδωσε στον (ΣΣ Αναφέρεται πραγματικό όνομα), δημοσιογράφο των (ΣΣ. Αναφέρεται υπαρκτό site).

Ο νεαρός χάρις την έγκαιρη επέμβαση ψαράδων που έτυχε να βρίσκονται στο σημείο γλίτωσε τα χειρότερα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Άργους με ακρωτηριασμένο το δεξί του πόδι από το γόνατο και κάτω.

Είναι η τρίτη επίθεση μεγάλου λευκού καρχαρία που γίνεται στην περιοχή τα τελευταία 5 χρόνια με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας Βρετανός τουρίστας το 2013.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι επιθέσεις συμβαίνουν λόγω της υπεραλίευσης σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας».

Οι ψευδείς ειδήσεις στην εποχή του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) είναι δυστυχώς ένα λυπηρό φαινόμενο και πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπιστεί.