ΕυρώπηΑρχείο

Νέες ψυχότροπες ουσίες ή νόμιμα ναρκωτικά;

Στις 8 Ιουνίου οι ευρωβουλευτές ψήφισαν δύο ξεχωριστές προτάσεις για να εμποδίσουν τη χρήση τους, οι οποίες στοχεύουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης αλλά και στην επαναξιολόγηση του ορισμού του φαρμάκου.
 
Τι είναι οι νέες ψυχότροπες ουσίες;
Οι νέες ψυχότροπες ουσίες ή νόμιμα ναρκωτικά είναι επιβλαβείς ουσίες, που χρησιμοποιούνται συχνά στην ΕΕ ως εναλλακτικές λύσεις των παράνομων ναρκωτικών ουσιών, όπως είναι η κοκαΐνη και το έκσταση, κυρίως από τους νέους.
 
Για ποιούς λόγους τις χρησιμοποιούν;
Η νέες ψυχότροπες ουσίες ενδέχεται να έχουν ωφέλιμη επίδραση, όταν χρησιμοποιούνται νόμιμα, στην παραγωγή φαρμάκων και στην χημική ή υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία. Όταν χρησιμοποιούνται ως ναρκωτικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος ή κατάθλιψη, με αποτέλεσμα τις ψευδαισθήσεις, μεταβολές στην κινητική λειτουργία, τη σκέψη, τη συμπεριφορά, την αντίληψη και τη διάθεση.
 
Πού μπορεί κανείς να βρει αυτές τις ουσίες;
Πωλούνται σε ειδικά καταστήματα ή μέσω του διαδικτύου. Κάποια βέβαια κυκλοφορούν και από παράνομους πωλητές φαρμάκων.
 
Πόσο δημοφιλή είναι αυτά τα ναρκωτικά;
Η κατανάλωση νέων ψυχότροπων ουσιών φαίνεται να αυξάνεται στην Ευρώπη και κυρίως ανάμεσα στους νέους. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του 2011 “Οι τάσεις των ναρκωτικών στους νέους”, το 5% των νέων ευρωπαίων έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους ουσίες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία με 16%, ενώ κοντά στο 10% είναι η Πολωνία, η Λετονία και η Βρετανία.
 
Δηλαδή ο μόνος λόγος που αποτελούν πρόβλημα, είναι επειδή τα καταναλώνουν κυρίως νέοι;
Η έλλειψη αξιόπιστων επιστημονικών στοιχείων κάνει την εκτίμηση του κινδύνου πραγματική πρόκληση.
 
Γιατί, τότε, τα κράτη μέλη δεν τα απαγορεύουν;
Μπήκαν στην αγορά πολύ γρήγορα και οι αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν άμεσα. Το 2014, για πρώτη φορά απαγορεύτηκαν 101 ουσίες στην ΕΕ, ενώ μέχρι τότε οι νέες ουσίες που απαγορεύονταν ήταν μόλις 41.
 
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Πρέπει να υιοθετήσουμε ταχύτερη, πιο αποτελεσματική και πιο αναλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ουσίες που είναι ύποπτες για τη δημιουργία άμεσου κινδύνου στη δημόσια υγεία, θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά προσωρινά και να αξιολογηθεί ο βαθμός επικινδυνότητάς τους. Οι ουσίες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να υποβάλλονται στις διατάξεις ποινικού δικαίου, όπως τα παράνομα ναρκωτικά.