ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Από το Ναύπλιο έταξε απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερικές εκλογές του 2019!

Εκδήλωση για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» πραγματοποιήθηκε χθες στο Ναύπλιο με τον Κώστα Πουλάκη να επιβεβαιώνει ότι η Επιτροπή που έχει θεσμοθετηθεί από τη Βουλή για μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ολοκλήρωσε το έργο της και παρέδωσε το πόρισμά της.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών μίλησε για απλή αναλογική στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο να αλλάξει ο αριθμός των Δήμων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα κατεβαίνουν οι παρατάξεις, με τους επικεφαλής, θα παίρνουν τα ποσοστά τους. Την πρώτη Κυριακή θα γίνεται η κατανομή όλου του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου ανάλογα με τα ποσοστά». 

«Αν κανείς συνδυασμός δεν έχει ξεπεράσει το 50%+1 τότε την δεύτερη Κυριακή οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών θα δώσουν στην κοινωνία την δυνατότητα να ψηφίσουν το Δήμαρχο που θέλουν, έχοντας ως στοιχείο και κριτήριο το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο (ποιες παρατάξεις, ποια προγράμματα), χωρίς να αλλάξει η σύνθεσή τους … Όλες οι έδρες θα κρίνονται στον πρώτο γύρο», πρόσθεσε. 

Ο Πουλάκης θεωρεί ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» απέτυχε διότι προέβλεψε το ίδιο μοντέλο για όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμού. «Η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός λαϊκής εξουσίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Οι Δήμοι πάντως δεν βλέπουν με καλό μάτι τις αλλαγές που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και θεωρούν ότι υπάρχουν υποσκάπτουσες πολιτικές σκοπιμότητες.