ΚοινωνίαΑρχείο

Πάει για κλείσιμο το ΙΚΑ του Άργους;

Τους φόβους τους για την υποβάθμιση του υποκαταστήματος του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Άργους και νυν ΕΦΚΑ εκφράζουν οι εργαζόμενοι με έγγραφη καταγγελία τους. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι το προτεινόμενο σχέδιο νέου Προεδρικού Διατάγματος για το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα και σε οριστική κατάργηση του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Άργους.

Αναφορά προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου υπέβαλε ο Γιάννης Μανιάτης στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας να εξεταστεί η καταγγελία των εργαζομένων.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Αργολίδας: «Σε συνέχεια σχετικής έγγραφης καταγγελίας των εργαζομένων του υποκαταστήματος του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Άργους και νυν ΕΦΚΑ περί παραβίασης του πληθυσμιακού και γεωγραφικού κανόνα της χωροθέτησης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στο προτεινόμενο σχέδιο νέου Προεδρικού Διατάγματος για το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, που οδηγεί σε υποβάθμιση και μεσοπρόθεσμα οριστική κατάργηση του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Άργους, σας ζητώ να απαντήσετε στα σ’ αυτήν αναφερόμενα επιχειρήματα».

Ανάλογη ερώτηση να σημειώσουμε πως έχει υποβάλει και ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:

Με την παρούσα επιστολή εμείς, οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Άργους και νυν ΕΦΚΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την άδικη υποβάθμιση και μεσοπρόθεσμα οριστική κατάργηση του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Άργους. Με Προεδρικό Διάταγμα που πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προχωρά στην υποβάθμιση του υποκαταστήματος Άργους εις βάρος όλων των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, ΑΝΤΙΘΕΤΑ με τις προϋποθέσεις που η ίδια έχει θέσει, με βασικότερο κριτήριο, αυτό του πληθυσμού και όχι της πρωτεύουσας. Το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ για την Αργολίδα προέβλεπε, την λειτουργία μιας Τοπικής Διεύθυνσης στο μεγαλύτερο Δήμο με έδρα το Άργος και δύο Αποκεντρωμένων Τμημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης στο Ναύπλιο και στο Κρανίδι. Σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού του 2011 μεγαλύτερος δήμος είναι ο Δήμος Άργους Μυκηνών. Σε έκταση είναι κατά 30% περίπου μεγαλύτερος από αυτούς του Ναυπλίου και της Επιδαύρου μαζί. Περιλαμβάνει τα πιο ορεινά και δυσπρόσιτα κομμάτια του Νομού. Το υποκατάστημά μας εξυπηρετεί το μεγαλύτερο πλήθος ασφαλισμένων, συνταξιούχων, εργοδοτών. Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις και τα 49 σχέδια του Προεδρικού Διατάγματος για το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, που έως τώρα είχαν εκδοθεί, προέβλεπαν ως έδρα της Τοπικής Διεύθυνσης το Άργος, και το Ναύπλιο με το Κρανίδι ως έδρα των Αποκεντρωμένων Τμημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εκδοθεί η 50η έκδοση του οργανογράμματος όπου ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ τοποθετεί την έδρα της Τοπικής Διεύθυνσης στο Ναύπλιο.

Εύλογα είναι τα ερωτήματα:

  • Γιατί παραβιάζεται ο πληθυσμιακός και γεωγραφικός κανόνας της χωροθέτησης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ;
  • Σε αντίθεση με τα προηγούμενα 49 σχέδια του οργανογράμματος στο 50ο τι είναι αυτό που άλλαξε;
  • Υπάρχει καμία λογική τεκμηρίωση της μεταφοράς της έδρας της Τοπικής Διεύθυνσης από το Άργος στο Ναύπλιο;

 
Ως εργαζόμενοι έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους πολίτες της περιοχής μας, για τις αρνητικές συνέπειες αυτής της υποβάθμισης και ζητάμε από την Διοίκηση του ΕΦΚΑ όπως για άλλους νομούς προτεραιότητά της είναι κατ’ αρχήν ο ΠΟΛΙΤΗΣ, έτσι και για τον δικό μας να πράξει ανάλογα.