ΟικονομίαΑρχείο

1 λεπτό του ευρώ κέρδος για ένα κιλό Βερίκοκα!

Στα 28 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται η φετινή τιμή για τα Βερίκοκα Μπεμπέκου στην Αργολίδα, σύμφωνα με άρθρο του agronews.gr. Δηλαδή 1 λεπτό του ευρώ κέρδος για ένα κιλό βερίκοκα!

Η κατάσταση που επικρατούσε πριν τέσσερα χρόνια δεν προμήνυε με τίποτα την σημερινή τραγική κατάσταση, καθώς τότε οι τιμές ξεκινούσαν από 0,45 ευρώ και πάνω.

Τους τα παίρνουν κοψοχρονιά:

Όπως έγραψε η εφημερίδα Agrenda, οι τιµές κατά µέσο όρο που δόθηκαν από τους µεταποιητές για τα Μπεµπέκου βρίσκονται γύρω από τα 28 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής αγγίζει τα 27 λεπτά το κιλό (22 λεπτά συν 5 για τη συγκοµιδή).

Πιο αναλυτικά, η εικόνα της αγοράς για το προϊόν µε τις τιµές παραγωγού γι’ αυτό που προορίζεται για κοµπόστα και κατάψυξη µε το ζόρι φτάνει τα 30 λεπτά το κιλό στην Κορινθία, τα 28 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα και τα 25-30 λεπτά το κιλό στη Χαλκιδική. Ο χυµός ξεκίνησε µε 18 λεπτά το κιλό, όµως καθώς έπεσαν πολλά πρώιµα επιτραπέζια βερίκοκα και οι εξαγωγές ήταν σχεδόν µηδενικές και εν συνεχεία µε το χαλάζι που έπεσε σε αρκετές περιοχές του Άργους οδηγήθηκαν και αυτά για χυµό. Έτσι, οι βιοµηχανίες κάλυψαν τις ανάγκες τους και µε πάτηµα την αυξηµένη προσφορά «έριξαν» τις τιµές για το χυµό στα 15 λεπτά το κιλό.

Σα να μην έφτανε αυτό, οι παραγωγοί είχαν φέτος να αντιµετωπίσουν και τις άσχηµες καιρικές συνθήκες που συνετέλεσαν σε µείωση παραγωγής και αποδόσεων.

Στο έλεος του καιρού και της αγοράς: 

«∆εν υπάρχει κίνητρο για να συνεχίσουν να παράγουν οι αγρότες Μπεµπέκου. Οι αποδόσεις ήταν µεταξύ 50-60 κιλά το δέντρα, όταν σε µια κανονική χρονιά λαµβάνουµε από 90-100 κιλά ανά δέντρο», σηµειώνει στην Agrenda ο Άρης Λειβαδίτης µέλος του ∆.Σ. και πρώην πρόεδρος του Α.Σ. Αεροδροµίου Άργους. «Με τις τιµές που έδωσαν οι βιοµηχανίες µπήκαν µέσα οι παραγωγοί. Είµαστε στο έλεος του Θεού όσον αφορά τον καιρό και στο έλεος της αγοράς», προσθέτει ο ίδιος.

Τέλος, σύµφωνα µε τον ίδιο πρέπει να «κατεδαφιστεί και να επανιδρυθεί ο ΕΛΓΑ καθώς µε το ισχύον σύστηµα δεν καλύπτει αποζηµιώσεις για προβλήµατα στην ανθοφορία και οι παραγωγοί δεν λαµβάνουν αποζηµιώσεις αναλογικά µε τις εισφορές τους και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν». Επιπλέον, απαραίτητη είναι η συνεργασία µεταποιητών και παραγωγών. «∆εν γίνεται να είναι µια χρονιά του παραγωγού και µετά της βιοµηχανίας», καταλήγει ο κ. Λειβαδίτης.