ΚοινωνίαΑρχείο

Ανησυχούν στο Λυγουριό για την δακοκτονία

Δεν έγινε ο αρχικός ψεκασμός το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς του Λυγουριού σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης της δακοκτονίας.

Το θέμα μάλιστα παίρνει και πολιτικές διαστάσεις με τον βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ Γιάννη Ανδριανό, να καταθέτει ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου. Ίσως μία απάντηση από την Περιφέρεια θα ήταν πιο χρήσιμη…

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από το Δήμο Επιδαύρου, έχει προκύψει πρόβλημα στην εφαρμογή της Δακοκτονίας στη Δημοτική Κοινότητα Ασκληπιείου του Δήμου Επιδαύρου, με σοβαρές συνέπειες για τους παραγωγούς καθώς ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, με αποτέλεσμα ο πρώτος ψεκασμός που πρέπει να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου να μην υπάρχει πλέον περίπτωση να γίνει στις προβλεπόμενες από τους ειδικούς επιστήμονες περίοδο ώστε να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Επισημαίνεται τέλος ότι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή και εκτεταμένες ζημιές από δάκο και το ενδεχόμενο να μείνουν, λόγω αβλεψίας των αρμόδιων φορέων, για μια ακόμη χρονιά χωρίς εισόδημα ήδη μοιάζει εφιαλτικό.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει στη δακοκτονία και την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να προστατευθεί η ελαιοπαραγωγή δεδομένου του ότι παρήλθε η περίοδος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου».