ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο Ελβετός που φωτογράφιζε την Αργολίδα στις αρχές του 20ου αιώνα (Vid)

O Φιλέλληνας Ελβετός Fred Boissonnas είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, από το 1903 και για περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα. Ταξίδεψε από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη και τον Όλυμπο και από την Ιθάκη ως το Άγιο Όρος. Περιηγήθηκε, φωτογράφισε, έγραψε. Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.

Fred Boissonnas

Η οικογένεια του κατάγεται από τη νότια Γαλλία, από το Livron, ένα χωριό κοντά στη Μασσαλία. Όταν στη Γαλλία το κλίμα για τους προτεστάντες έγινε εχθρικό οι πρόγονοι του Fred -μαζί με πολλές άλλες οικογένειες- αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Γενεύη.

Την αγάπη για την φωτογραφία ο Fred την «κληρονόμησε» από τον πατέρα του Henri-Antoine, ιδρυτή της φωτογραφικής δυναστείας των Boissonnas.

Ο Ελβετός Fred Boissonnas όταν φωτογράφιζε το Ναύπλιο
Λιμάνι Ναυπλίου 1903.

 

Η καταγωγή της οικογένειας έκανε τον Fred να πιστεύει πως ήταν απόγονος γενναίων Ελλήνων θαλασσοπόρων που είχαν εγκατασταθεί εκεί, κοντά στις εκβολές του Ροδανού.

Ο ίδιος έγραφε το 1910: «Αυτός ο λαός, τόσο στις ακτές όσο και στο εσωτερικό της χώρας, ο ψαράς της Αίγινας, ο γεωργός της Αργολίδας, ο βοσκός του Χελμού ή του Παρνασσού, όλος αυτός ο κόσμος έχει τόσο σπινθηροβόλο πνεύμα, τόση καλοσύνη, τόσο πάθος για την ελευθερία, μια τέτοια λατρεία για το παρελθόν του, μια τέτοια προσήλωση στις αρχαίες συνήθειες…».

Ο Ελβετός Fred Boissonnas όταν φωτογράφιζε την Τίρυνθα
Τα κυκλώπεια τείχη της Τίρυνθας, γύρω στο 1903.

 

Μέσα στις περιοχές που επισκέφθηκε ο Ελβετός φωτογράφος ήταν και η Αργολίδα την οποία και φωτογράφισε το 1903, ίσως και λίγο αργότερα. 

Η Αργολική Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού έχει φροντίσει να συλλέξει κάποιες από αυτές τις ιστορικές φωτογραφίες.

Ο Ελβετός Fred Boissonnas όταν φωτογράφιζε το Άργος
Άργος, γύρω στο 1903.

 

Ο Fred Boissonnas όπως προείπαμε είχε επισκεφθει και φωτογραφήσει αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο με 59 αριστουργηματικές φωτογραφίες από την Ελλάδα μεταξύ 1903 και 1920: