ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο αγαπημένος Λεωνίδας του Λυγουριού

Τα πάντα ξεκίνησαν από το καφενείο που είχε ο πατέρας του και στο οποίο εργαζόταν και ο ίδιος. Ένα τυπικό καφενείο της επαρχίας στη δεκαετία του 50. Ηταν 19 χρονών όταν άνοιξε. Ένα χρόνο μετά κατεβαίνει το Εθνικό Θέατρο για την πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο και το 1955 ο ΕΟΤ ζητά από τους Λυγουριώτες να ανοίξουν τα σπίτια τους να φιλοξενήσουν τους ηθοποιούς. Ο Λεωνίδας με τον πατέρα του ανοίγουν την κουζίνα για να μαγειρεύουν οι ηθοποιοί. Πρώτη μπαίνει στην κουζίνα η κορυφαία τραγωδός αλλά και θρυλική μαγείρισσα της εποχής Κατίνα Παξινού. Ηταν αυτή που έμαθε στην κυρία Κάκια στην σύζυγο του Λεωνίδα να φτιάχνει τα τέλεια μπιφτέκια.

Ήταν ο μόνος που έπειθε την Βουγιουκλάκη να κάνει παρασπονδίες από την μονίμως αυστηρή διατροφή της, αυτός που μαγείρεψε προπαραμονή Χριστουγέννων για έναν απρόσμενο επισκέπτη, τον Φρανσουά Μιτεράν. Αυτός που του έδινε ένα σβουριχτό φιλί στο μάγουλο η Μερκούρη και έμπαινε μέσα για να σερβίρει μόνη της ένα πιάτο με το αγαπημένο της αχνιστό γιουβέτσι.

Ο Λεωνίδας και η γυναίκα του Κάκια με τη Μαριάννα Λάτση και το Νίκο Κούρκουλο

Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος, ο άνθρωπος από την ταβέρνα του οποίου πέρασαν ηθοποιοί, καλλιτέχνες, πολιτικοί και όλος ο πνευματικός κόσμος που επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι την Επίδαυρο, μετακόμισε στη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 82 ετών και κηδεύτηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Λυγουριό.

Από την ταβέρνα του έχουν περάσει η Κατίνα Παξινού, η Μελίνα Μερκούρη, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον γιό του τον Γιώργο, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Ίθαν Χοκ, ο Κέβιν Σπέισι, και πολλοί άλλοι…

Ο Λεωνίδας με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Φεστιβάλ: Η ζωή του ταυτίστηκε με την ιστορία του αρχαίου θεάτρου

«To Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Λεωνίδα Λιακόπουλο, τον αγαπημένο Λεωνίδα του Λυγουριού, που η ζωή του ταυτίστηκε με την ιστορία του αρχαίου θεάτρου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Στην κηδεία του θα παραστεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος».

Ο Λεωνίδας με τον Ανδρέα Παπανδρέου

ΚΘΒΕ: Φιλοξένησε γενιές και γενιές ηθοποιών, σκηνοθετών, μουσικών

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) αποχαιρετά τον αγαπημένο φίλο όλου του ελληνικού θεάτρου Λεωνίδα Λιακόπουλο που φιλόξενησε στην ταβέρνα του στο Λυγουριό γενιές και γενιές ηθοποιών, σκηνοθετών, σκηνογράφων, μουσικών, χορογράφων και τεχνικών. Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου καθώς και το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα εξήντα χρόνια τώρα με την ευγενική του παρουσία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην ακούραστη σύντροφό του Κάκια και στα παιδιά του Νίκο και Γιώργο που συνεχίζουν μια παράδοση που αυτός δημιούργησε».

Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος

Αποχαιρετιστήριο από τον Παύλο Χρηστίδη:

«Καλό Ταξίδι Λεωνίδα!

Ήσουν βασικός πρωταγωνιστής της φιλοξενίας και της ζεστασιάς που ένιωσαν δεκάδες ηθοποιοί, σκηνοθέτες και άλλοι συντελεστές σπουδαίων παραστάσεων.

Για όλους εμάς, που η τύχη τα έφερε έτσι ώστε, η Επίδαυρος και το Αρχαίο Θέατρο, να είναι τόσο κοντά, αποτέλεσες κάτι παραπάνω από έναν άνθρωπο. Περνώντας, απο το Λυγουριό για το θέατρο, ήταν η πρώτη στάση μιας ξενάγησης που είχε παντα την αφήγηση, για το πως οι συντελεστές των πρώτων παραστάσεων, έβρισκαν στον Λεωνίδα όλα όσα έψαχναν, για να μεγαλουργήσουν. Οι ιστορίες σου γνωστές και το χαμόγελο σου πηγαίο. Καλό ταξίδι. Ευχαριστούμε!»

Διαβάστε Επίσης:
Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Λιακόπουλος , ιδιοκτήτης της ιστορικής ταβέρνας στο Λυγουριό