ΚοινωνίαΑρχείο

Έρευνα σοκ για τη δημόσια υγεία και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην υγεία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έπειτα από έρευνά της σε 65 Κέντρα Υγείας.

Χωρίς ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό είναι και αρκετά νοσοκομεία όπως του Άργους το οποίο δεν έχει Παιδίατρο και του Ναυπλίου το οποίο είναι χωρίς Ακτινολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο και Φυσικοθεραπευτή. Όχι ότι η κατάσταση στα υπόλοιπα ανά την Ελλάδα είναι καλύτερη…

Αναιμικοί προϋπολογισμοί, αποδεκατισμένο προσωπικό, παροπλισμένος ιατρικός εξοπλισμός, δυσκολία στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν προκαλέσει έμφραγμα στο εθνικό σύστημα υγείας, όπως καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες, στηρίζονται σε δωρεές και φιλανθρωπίες – μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ.

Και προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος «Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης λέει ότι οι νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν, η δική μας έρευνα έδειξε πως στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς επαγγελματίας υγείας τα τελευταία δύο χρόνια».

«Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας. Οι εργαζόμενοι Ιατροί και Νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες. Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και το χειμώνα οι συνθήκες είναι απερίγραπτες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων.

Να σημειωθεί πως σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας και 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμοι δεν έχουν Παιδίατρο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.