ΚοινωνίαΑρχείο

Θερίζει η ιλαρά σε Αργολίδα και Κορινθία

Η Αργολίδα και η Κορινθία είναι οι νομοί όπου έχουν καταγραφεί τα 26 κρούσματα ιλαράς στην Πελοπόννησο με βάση τη μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΛΠΝΟ. Από αυτά τα 18 έχουν παρατηρηθεί στην Κορινθία και τα 8 στην Αργολίδα.

Πανελλαδικά έχουν ήδη διαγνωσθεί 100 περιστατικά με την παιδική αυτή ασθένεια που όμως σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζει και τους μεγάλους με τις επιπτώσεις στην υγεία τους να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Σε ότι αφορά τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί, αυτά αφορούν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, όπου συνήθως οι γονείς δεν τα εμβολιάζουν, καθώς επίσης και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά. 

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση τους και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, δεδομένου ότι η νόσος είναι μεταδοτική.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες η επιδημία ιλαράς βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 Θάνατοι. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Συνιστάται από τους γιατρούς ο εμβολιασμός.