ΠολιτισμόςΑρχείο

Από τον Άννα στον Καϊάφα για το μουσείο του Άργους!

Σχετικά με τις καθυσρτερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των έργων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους τοποθετήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ως απάντηση σε ερώτηση που της είχε υποβάλει ο Γιάννης Ανδριανός.

Η υπουργός επισημαίνει πως μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες δημιουργίας της νέας μουσειακής αποθήκης, αλλά εκκρεμούν η επανέκθεση, οι προθήκες και ο φωτισμός, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν από το ΠΕΠ Πελοπονήσου.

Ωστόσο σημειώνεται πως η χρηματοδοτική ικανότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι σημαντικά περιορισμένη, καθώς οι πόροι του ΠΕΠ που έχουν εξειδικευτεί για τον Πολιτισμό είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Γι’ αυτό το λόγο η υπουργός ζητά από την Περιφέρεια να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους ώστε να προχωρήσει το έργο.

Αναλυτικά η απάντηση της Λ. Κονιόρδου:

«Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες δημιουργίας της νέας μουσειακής αποθήκης, απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Αργολίδας, καθώς και όλες οι μελέτες για το έργο του εκσυγχρονισμού του αρχαιολογικού μουσείου Άργους.

Περιληπτικά πραγματοποιήθηκαν:

Α. Οι οριστικές μελέτες για το έργο: “Αλλαγή χρήσης υφιστάμενου, με αρ. οικοδομικής άδειας 377/1984, από αποθήκη δημητριακών σε αποθήκη Αρχαιολογικών Ευρημάτων, με χώρους γραφείων και εργαστηρίων, επισκευή στέγης και τροποποίηση όψεων” που αφορά στο κτήριο της παραχωρημένης αποθήκης του Δήμου.

Β. Όλες οι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, απαραίτητες για την επισκευή και δομική ενίσχυση του κτηριακού κελύφους και των εξωτερικών χώρων της νέας μουσειακής αποθήκης σε χώρο και κτήριο συνολικού εμβαδού 1060,25 μ2 που παραχωρήθηκε στην ΕΦΑ Αργολίδας από τον Δήμο Άργους – Μυκηνών. Οι επεμβάσεις ως στόχο είχαν την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προσθηκών και αλλαγών για τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης και λειτουργικής Μουσειακής αποθήκης καθώς και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χρήσης και λειτουργίας της με επιμέρους μικρής κλίμακας επεμβάσεις στο εσωτερικό της. Η νέα αποθήκη πληροί όλες τις προϋποθέσεις προστασίας, φύλαξης και διατήρησης και μπορεί να αποτελεί η ίδια χώρο επίσκεψης από ειδικευμένους επιστήμονες ή και από το ευρύ κοινό σε κατάλληλα διαμορφωμένους λειτουργικά και ανεξάρτητους χώρους.

Γ. Η δημιουργία αυτόνομων χώρων αποθηκών, εργαστηρίων συντήρησης, αρχείων, μελετητηρίων, φυλακίου και χώρων υγιεινής.

Δ. Η εκπόνηση εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “Από την ανασκαφή στην έκθεση” για παιδιά 6-12 ετών. Στους νέους χώρους, εκτός από τη συνήθη χρήση μίας μουσειακής αποθήκης, μπορούν να διεξαχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για μικρά και μεγάλα παιδιά. Σκοπός είναι να ενταχθεί η μουσειακή αποθήκη ως οργανικό τμήμα του μουσείου στη λειτουργική, καθημερινή ζωή της πόλης.

Ε. Οι εργασίες συντήρησης, καταγραφής και συσκευασίας αρχαιολογικών ευρημάτων. Με τη συνδρομή του απαραίτητου προσληφθέντος προσωπικού (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, συντηρητές, εργάτες) διεξήχθησαν όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες και ενέργειες για την καταγραφή, συντήρηση και συσκευασία του μεγαλύτερου τμήματος των ευρημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους.

ΣΤ. Οι προμήθειες εξοπλισμού για την οργάνωση των νέων διαμορφωμένων χώρων της μουσειακής αποθήκης και η δημιουργία όλων των απαραίτητων συνθηκών ασφάλειας αυτών.

Ζ. Όλες οι απαραίτητες μελέτες για την υλοποίηση των κτηριακών έργων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους όπου θα φιλοξενηθεί η νέα έκθεση του μουσείου, ήτοι γεωτεχνική έρευνα, μελέτες εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης του έργου ‘Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους’. Για όλες τις μελέτες έχουν εκδοθεί και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Η ολοκλήρωση όλων των παραπάνω πρόδρομων εργασιών ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του κυρίως έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου ο χρόνος που θα μείνει το Άργος χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο σε πλήρη λειτουργία να είναι όσο το δυνατό πιο βραχύς. Η σημαντική καινοτομία μάλιστα του εν λόγω έργου είναι ότι η αποθήκη αυτή θα είναι εν μέρει επισκέψιμη, και δη από σχολεία, γι’ αυτό στο πλαίσιο του έργου εκπονήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ‘Από την Ανασκαφή στην Έκθεση’ προκειμένου οι μαθητές της Αργολίδας να γίνουν κοινωνοί του παραγόμενου αρχαιολογικού έργου.

Το δεύτερο υποέργο αφορά στην επανέκθεση των συλλογών με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ και θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία και το τρίτο υποέργο με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ αφορά στην προμήθεια των προθηκών και του ειδικού φωτισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδοτική ικανότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι σημαντικά περιορισμένη, καθώς οι πόροι του ΠΕΠ που έχουν εξειδικευτεί για τον Πολιτισμό είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

Έτσι περαιτέρω, σε συνέχεια συνάντησης εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στις 21-7-2017 με την αρμόδια ΕΥΔ παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη, το ΥΠΠΟΑ με υπογραφή της Γενικής Γραμματέως, απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή στην οποία τονίζεται η αναγκαιότητα του εν θέματι έργου και η πλήρης ωριμότητά του.

Στην ίδια επιστολή ζητούνται οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο του “Εκσυγχρονισμού και της Επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους” από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020».

φωτο προφίλ: Ηλίας Πολυχρονόπουλος