Το «σπήλαιο Φράγχθι» σε υπαίθρια προβολή
Η Κοιλάδα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλο αλιευτικό λιμάνι στο Νομό Αργολίδας. Έχει όμορφες παραλίες και ψαροταβέρνες, και αρκετούς επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι περισσότερο γνωστή για το σπήλαιο Φράγχθι, όπως το λένε οι αρχαιολόγοι.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο προϊστορικό οικισμό της Μεσογείου που βρίσκεται σε μια σπηλιά που χάσκει στην απέναντι πλευρά του κόλπου, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της.
Εκεί στη δεκαετία 1960-70 διενεργήθηκαν ανασκαφές από αμερικανούς κυρίως αρχαιολόγους υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Τόμας Τζάκομπεν.΄Εφεραν στο φως μια σημαντική προϊστορική ακολουθία ανθρώπινης κατοίκησης που καλύπτει την Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική περίοδο 40.000-4000π.χ
Οι κάτοικοι της περιοχής πρόσφεραν κατάλυμα και εργασία στους αρχαιολόγους για αρκετά καλοκαίρια και τους βοήθησαν στην επεξεργασία του ανασκαφικού υλικού.
Οι κοιλαδιώτες δεν μιλάνε για το «Σπήλαιο Φράγχθι» χρησιμοποιούν την έκφραση «Σπηλιά του Κύκλωπα», αλλά και «Σπηλιά του Δόκιου» του βοσκού που χρησιμοποιούσε το σπήλαιο σαν ποιμνιοστάσιο έως τη δεκαετία του 60.
Η συμβολή των κατοίκων της περιοχής στις ανασκαφές της σπηλιάς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Η Σπηλιά δεν θα μπορούσε να έχει ερευνηθεί χωρίς αυτούς. Για όλους τους παραπάνω λόγους πλήθος κοιλαδιωτών έσπευσαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φράγχθι» το βράδυ της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου.
Παρακολούθησαν στην Ιχθυόσκαλα της Κοιλάδας, σε υπαίθρια προβολή, το ντοκιμαντέρ «Σπήλαιο Φράγχθι» μια παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου σε σκηνοθεσία Γιάννη Βουδούρη, κείμενα Μαρίας Λιώση, αφήγηση Κων/νου Φασιλή.
Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν χάρη στην ιδέα και τις άοκνες προσπάθειες της Προέδρου, κας Δήμητρας Γκιώνη καθώς και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, με αφορμή το Αργολικό Φεστιβάλ Δρόμοι Πολιτισμού .
Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ.Δημήτρης Σφυρής, ο κ.Γεωργόπουλος Γιάννης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ερμιονίδας, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Πάνος Φλωρής, η κ.Μαράικε Ηλιού Ντεκόνιγκ.
Παρών στην εκδήλωση και ο Άδωνις Κύρου, ένας έλληνας ευπατρίδης ,στον οποίο η Κοιλάδα και το Σπήλαιο Φράγχθι χρωστάνε πολλά. Γλαφυρός όπως πάντα, μας θύμισε με την ομιλία του, πως ανακαλύφθηκαν τυχαία ευρήματα του Σπηλαίου, όταν το1955, με μια παρέα τεσσάρων φίλων, ηλικίας περίπου 17 ετών, πέρασε μαζί με τη συντροφιά του στην απέναντι, αμμώδη παραλία που βρίσκεται μπροστά από το πανάρχαιο σπήλαιο Φράγχθι, καθώς εκεί υποτίθεται ότι θα έψηναν ανενόχλητοι την ψαριά τους. Όταν όμως αποβιβάστηκαν στην έρημη ακτή, δεν χρειάστηκε να σκάψουν πολύ για να δουν, κατάπληκτοι, έναν αρχαιολογικό θησαυρό να αποκαλύπτεται μέσα από το έδαφος. Τα απομεινάρια που άφησε πίσω του ο χρόνος από έναν νεολιθικό οικισμό βρίσκονταν μόλις 40 πόντους κάτω από την επιφάνεια.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Ερμιόνης κ.Δημήτρης Καμιζής.Το Σπήλαιο είναι πλέον επισκέψιμο χάρη στις πολύχρονες και επίμονες ενέργειες του. Είναι ένα στολίδι για την Ερμιονίδα και την Αργολίδα ολόκληρη, ένας μοναδικός ιστορικός χώρος, σημαντικότατος για την μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο «Φράγχθι» για τις δράσεις του, σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη του σημαντικού αυτού χώρου.