ΕυρώπηΑρχείο

Οι Βέλγοι κλέβουν την εφορία και εμείς πληρώνουμε τη λυπητερή

Την ώρα που οι Έλληνες επαγγελματίες ασφυκτιούν κάτω από τα φορολογικά βάρη, για τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, οι Βέλγοι συνάδερφοί τους κλέβουν κατάφορα την εφορία τους.

Αποστολή Γάνδη. Άκης Γκάτζιος

Μαϊμού  αποδείξεις τολμούν να κόβουν οι Βέλγοι, συνήθως στα καφέ και τα bistro των πλέον τουριστικών περιοχών όπως στο κάστρο της Γάνδης το γνωστό «Χραφενστέην», που σημαίνει στα Ολλανδικά Κάστρο της Καταμέτρησης.

Λογαριασμός στη Γάνδη

Ένα μπακαλόχαρτο, χωρίς αντίγραφο για την εφορία, που επί τόπου ο σερβιτόρος συμπληρώνει όταν ζητήσει κάποιος τον λογαριασμό, δίνεται αντί απόδειξης στους πελάτες. Και δεν είναι μοναδική περίπτωση αυτή στο πλέον κεντρικό και τουριστικό σημείο της Γάνδης. Και στην γειτονική γραφική Μπρυζ, αλλά ακόμα και στην κεντρικότερη πλατεία Grand Place των Βρυξελλών, συναντήσαμε σε πολλές περιπτώσεις να εφαρμόζεται η ίδια τακτική.

Μπορεί επομένως να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις  το θέμα των παράνομων αποδείξεων στην Ελλάδα, όπου παρά τις συνεχείς πιέσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής, αρκετοί καταστηματάρχες φαίνεται πως ακόμη δεν έλαβαν το «μήνυμα» και επιμένουν εξαπατούν τους πελάτες που επισκέπτονται τις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να μην εκδώσουν αποδείξεις, όμως το ίδιο συμβαίνει και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί όμως δεν φαίνεται να ενοχλούνται από το κράτος όσοι παρανομούν.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα και στη Γαλλία, κοντά στον Πύργο του Άιφελ αλλά και στη Μονμάρτη συναντήσαμε πολλές περιπτώσεις μικροπωλητών αυτή τη φορά, που πωλούν την πραμάτεια τους στο δρόμο, χωρίς αποδείξεις φυσικά, αλλά και χωρίς να ενοχλούνται από κανέναν.