ΡεπορτάζΑρχείο

Σε λίστα προς πιθανή αξιοποίηση δικαστικοί χώροι σε Άργος, Ναύπλιο και Κρανίδι!

Το Ιστορικό κέντρο του Άργους βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον τρόπο της ανάπλασης, σίγουρα θα συμφωνεί πως γίνεται μια προσπάθεια ομοιογενοποίησης του κέντρου του Άργους. 

Όμως σε αυτή την ομοιογενοποίηση υπάρχουν αγκάθια ή καλύτερα φυτρώνουν αγκάθια στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Άργους για την λειτουργία των δικαστηρίων.

Όταν πριν χρόνια η δημοτική αρχή προσπάθησε να εντάξει τον αύλειο χώρο στην επιχειρούμενη ανάπλαση της Καποδιστρίου προσέκρουσε σε αντιρρήσεις του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών κτιρίων (ΤΑΧ-ΔΙΚ). Μάλιστα το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και το Ελληνικού Δημοσίου είχαν στραφεί με αγωγή κατά του Δήμου Άργους – Μυκηνών Δήμο Άργους στις 3-4-2015 αξιώνοντας από τον Δήμο χρηματικό ποσό.

Δικαστήρια Άργους

Ο Δήμος εσπευσμένα φρόντισε να ξαναχτιστεί ο μαντρότοιχος και να τοποθετηθούν ξανά κάγκελα και σιδερένια πόρτα, που είχαν γκρεμιστεί προκειμένου (επί Αντιδημαρχίας Γ. Αναγνώστου) να συνδεθεί το πάρκιγκ των δικαστηρίων με την ανάπλαση. Έκτοτε ο χώρος αυτός χρησιμεύει μόνο για πάρκιγκ κατά τις ημέρες λειτουργίας των δικαστηρίων με τα αγριόχορτα και τα ξερά φύλλα των δέντρων να δημιουργούν σοβαρή παραφωνία στην αισθητική του υπολοίπου χώρου. 

Η εμμονή για την διατήρηση του μαντρότοιχου, αρχικά είχε αποδοθεί στο ότι απλά υπήρχε διαφωνία ως προς τις αισθητικές παρεμβάσεις, όμως μια ανάρτηση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), των προς πιθανή αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΧΔΙΚ στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ο εν λόγω χώρος με τον αύξοντα αριθμό 2411 με την ένδειξη «ελεύθερο» και πλήρους κυριότητας του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), γεννά ανησυχίες ως προς τις διαθέσεις του ΤΑΧΔΙΚ και του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το anagnostis.org, στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται ακίνητο στο Ναύπλιο εντός σχεδίου α.α. 2148 με την ένδειξη «ελεύθερο» και πλήρους κυριότητας του ΥΠΟΙΚ καθώς και του Κρανιδίου α.α. 1929 εντός σχεδίου με την ένδειξη «παραχωρημένο», πλήρους κυριότητας του ΥΠΟΙΚ.

Δικαστήρια Ναυπλίου

Μια πιθανή αλλαγή χρήσης, στην περίπτωση που ο Δήμος Άργους- Μυκηνών προχωρούσε στην αλλαγή χρήσης, από αύλειος χώρος σε πάρκο, ενδεχομένως θα επηρέαζε την μελλοντική αξιοποίηση του χώρου και θα οδηγούσε πιθανόν σε μείωση της αξίας του αν θα προχωρούσε ενδεχομένως το όποιο «σχέδιο αξιοποίησης».

Τι συμβαίνει όμως με τους συγκεκριμένους χώρους; Αν και για το Άργος η αναφορά «Καποδιστρίου 1» προσδιορίζει το δικαστικό κτίριο και την αυλή του, στο Ναύπλιο και στο Κρανίδι μόνο συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η αναφορά αφορά τα δικαστήρια κι όχι κάποιο οικόπεδο του υπουργείου δικαιοσύνης, αφού δεν αναφέρεται καν οικοδομικό τετράγωνο, πόσο μάλλον οδός.

Οφείλει η Κυβέρνηση να διευκρινίσει τις προθέσεις της γύρω από αυτά καθώς και τι εννοεί κάτω από τον τίτλο «προς πιθανή αξιοποίηση».