ΕυρώπηΑρχείο

Ζαριανόπουλος: Κλοπή απίστευτης έκτασης οι πλειστηριασμοί

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Άκης Γκάτζιος

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος είναι από τους ευρωβουλευτές που δεν περνά απαρατήρητος στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Ταγμένος στο ΚΚΕ με απόψεις που διαφοροποιούνται από τους περισσότερους ευρωπαίους συναδέρφους του, δεν αρκείται στην αντίδραση, αλλά καταφέρνει να επιβάλλει πολλές φορές την άποψή του, και να ξετρυπώνει αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα, πριν έρθουν προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον συναντήσαμε στις Βρυξέλλες και συζητήσαμε μαζί του τόσο για θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, όσο και για τον ρόλο του ίδιου και του κόμματός του στην Ευρώπη.

Ο ευρωβουλετής απαντώντας στις ερωτήσεις που του θέσαμε, θεωρεί κλοπή απίστευτης έκτασης τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις καταθέσεων, την πώληση μη εξυπηρετούμενων – «κόκκινων» τραπεζικών δανείων στα κοράκια των funds.

 

(ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απαντήσεις που θα συζητηθούν, δίνει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και στο επόμενο φύλλο του Έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, για το νερό και την ιδιωτικοποίησή του στην Αργολίδα, με ειδική αναφορά στη Λέρνα και το  ιδιωτικό εργοστάσιο αφαλάτωσης στον Ανάβαλο, για τις επιπτώσεις στον Αργολικό κόλπο και τις βαριές συνέπειες που θα έχει στην υγεία και στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων αλλά και στο περιβάλλον), καθώς και για την άρδευση και την ύδρευση του αργολικού κάμπου).

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΚΗ ΑΓΚΑΤΖΙΟ

Συνέντευξη Σωτήρη Ζαριανόπουλου στον Άκη Γκάτζιο

ΓΚΑΤΖΙΟΣ: Οι πλειστηριασμοί είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη και στην Αργολίδα, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από τις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες, πρακτικά θεωρείτε ότι υπάρχει τρόπος να αλλάξει η μνημονιακή αυτή απόφαση;

ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις καταθέσεων, η πώληση μη εξυπηρετούμενων – «κόκκινων» τραπεζικών δανείων στα κοράκια των funds είναι η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση (κεφαλαιακή ενίσχυση) των τραπεζών.

Μετά 7 χρόνια και 4 μνημόνια, που πληρώνει με αίμα ο λαός, με ανεργία, δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, δικαιωμάτων, γενικευμένη ευέλικτη εργασία με ψίχουλα, τώρα θα πληρώσει και με τη στέγη του αφού λόγω όλων των παραπάνω δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα δάνεια του.

Πρόκειται για μια ακόμα κλοπή απίστευτης έκτασης. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αλλά και τα άλλα Ελληνικά αστικά κόμματα, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με δηλώσεις στελεχών τους επείγονται για την ενίσχυση των τραπεζών, με σκοπό – όπως δηλώνουν – αυτές με τη σειρά τους να δανειοδοτήσουν μόνο «βιώσιμες» βλ. μεγάλες, κερδοφόρες επιχειρήσεις, «καθαρίζοντας» την αγορά από μικρότερες «μη βιώσιμες» επιχειρήσεις, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερη επιχειρηματική «πίτα» στα χέρια λιγότερων ισχυρότερων.

Οι ρυθμοί, οι συνταγές αρπαγής της λαϊκής κατοικίας συζητιούνται αλλά ο κεντρικός στόχος δεν χάνεται. Μόνος δρόμος για να ανακοπεί αυτή η πορεία είναι ΤΩΡΑ να ξεσηκωθεί ο λαός, να οργανωθεί, με τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές να σταματήσει τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, τις μεταβιβάσεις δανείων στα κοράκια των funds. Σ’ αυτό το δρόμο το ΚΚΕ διαθέτει όλες τις δυνάμεις του. 

 

ΓΚΑΤΖΙΟΣ: Ποιος είναι ο ρόλος του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ποιόν τρόπο λειτουργούν οι ευρωβουλευτές του;

ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Ρωτάνε : Τι «ζητάει» το ΚΚΕ μέσα στο «λάκκο των λεόντων» αφού είναι το μόνο Κόμμα που εδώ και δεκαετίες παλεύει με συνέπεια για την αποδέσμευση της χώρας από αυτή (όπως και από το ΝΑΤΟ)  που συνδυασμένη με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έξοδο από τη καπιταλιστική βαρβαρότητα που δεν εξανθρωπίζεται αλλά γίνεται όλο και πιο άγρια;

Αν δεν υπήρχαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι, ο λαός μας δεν θα είχαν ενημέρωση ή αυτή θα ήταν διαστρεβλωμένη (αφού θα αφηνόταν στα υπόλοιπα κόμματα – απολογητές του ευρωμονόδρομου που υλοποιούν τη πολιτική του) για τα όσα αποφασίζονται στα Ευρωενωσιακά όργανα και τους αφορούν καθώς είναι αυτά που συντονίζουν την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη μέλη. 

Δεν θα δινόταν η ευκαιρία στο Κόμμα, στο κίνημα, στο λαό να γνωρίζουν και να οργανώσουν καλύτερα και πιο εύστοχα την αντίσταση τους. Π.χ. δεν θα γνώριζαν για τη διαβόητη οδηγία Σέρκας που μαζί με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας διαλύει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας θέτοντας όλο το χρόνο του εργαζόμενου στη διάθεση της εργοδοσίας γιατί την ψήφισαν ΟΛΑ τα υπόλοιπα κόμματα. Για το ότι η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών δικαιωμάτων, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος (που επίκειται με τη Γ’ αξιολόγηση) δεν είναι απλά μια «παροδική» υποχρέωση της Ελλάδας λόγω μνημονίων αλλά η «ψυχή» μιας γενικευμένης Ευρωενωσιακής πολιτικής σε όλες τις χώρες για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Για την εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση της δήθεν «φιλειρηνικής» Ε.Ε., στα πλαίσια εντεινόμενων παγκόσμιων ανταγωνισμών για ενέργεια, αγορές, γεωπολιτική ισχύ, που επεμβαίνει σ’ όλο το κόσμο με αποτέλεσμα πολεμικές συγκρούσεις, προσφυγιά, δυστυχία.  Για το ότι τα ακροδεξιά και φασιστικά φαινόμενα στην «δημοκρατική» Ευρώπη γεννιούνται και ενισχύονται στη μήτρα του καπιταλισμού, σαν η «άλλη, σιδερένια» μορφή διαχείριση της βαθιάς κρίσης του.

Άρα η ενημέρωση, η διαφώτιση του λαού σε συνεργασία με τα επιστημονικά επιτελεία του κόμματος είναι από τις κύριες υποχρεώσεις των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ υποβοηθώντας στην κατανόηση ότι ο χαρακτήρας αυτής της διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν μπορεί να αλλάξει προς το φιλολαϊκότερο ο χαρακτήρας του κεφαλαίου. Ότι αν οι λαοί θέλουν να επιδιώξουν την ανατροπή και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του πρέπει ενιαία να συγκρουστούν και με την ΕΕ και με τους καπιταλιστές μέσα στη χώρα τους

Ευθύνη μας και η προβολή των προβλημάτων και αιτημάτων του λαού μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Με ερωτήσεις και κατάθεση ψηφισμάτων όπως για τα ασφαλιστικά και εργασιακά προβλήματα, τη φορολεηλασία, τους πλειστηριασμούς, το πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα με ευθύνη της ΕΕ, την αποζημίωση αγροτών και άλλων λαϊκών στρωμάτων από φυσικές καταστροφές οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ πιέζουν για απαντήσεις  ή  ακόμα και για κάποιες περιορισμένες παρεμβάσεις – ανάσα για τα λαϊκά στρώματα, όχι βέβαια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη λύση που δεν μπορεί να δώσει η ΕΕ και ο καπιταλισμός. Μαζί με τα προβλήματα του λαού στην Ελλάδα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έχουν και την ευθύνη ανάδειξης λαϊκών προβλημάτων σε άλλες χώρες (εντός ή εκτός ΕΕ) υλοποιώντας την έννοια του διεθνισμού και της αλληλεγγύης στους λαούς και τα κινήματα τους, στους κομμουνιστές σε άλλα κράτη (και εντός ΕΕ) που διώκονται από «δημοκρατικές φιλοευρωενωσιακές» αστικές κυβερνήσεις. 

 

ΓΚΑΤΖΙΟΣ: Μόνοι έξω από όλες τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρείτε ότι καταφέρνετε να ακούγεται ο λόγος σας και να επιτυγχάνονται παρεμβάσεις σας;

ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι το 2014 οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική ομάδα της GUE/NGL μαζί με άλλα κόμματα με τα οποία είχε πολιτικές διαφορές, στη βάση μιας συμφωνίας περισσότερο τεχνικού – διαδικαστικού χαρακτήρα, με σκοπό να αξιοποιήσει τις δυνατότητες παρέμβασης μέσα από μια αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Ωστόσο η όλο και εντεινόμενη εξέλιξη των κομμάτων της GUE – που λειτουργούν σαν κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) – σε χρήσιμους απολογητές της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος, σε κρίσιμο μηχανισμό παραπλάνησης,  εγκλωβισμού, χειραγώγησης και ενσωμάτωσης  των λαών ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το φιλολαϊκότερο, που τους οδήγησε να υποστηρίζουν ακόμα και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ (π.χ. Λιβύη), να περιλαμβάνουν και να υποστηρίζουν κόμματα των μνημονίων (βλ. ΣΥΡΙΖΑ), να δημιουργούν μια ακόμα αντιλαϊκή πολιτική πλατφόρμα προσέγγισης με την σοσιαλδημοκρατία και του Πράσινους εντός του ευρωκοινοβουλίου (βλ. Προοδευτική Πλατφόρμα) οδήγησε το ΚΚΕ στην αποχώρηση από την ομάδα αυτή το 2014.

Όσοι έσπευσαν να προδικάσουν την απομόνωση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή (επιτροπές, ολομέλεια, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.λ.π.)  πολλαπλασιάστηκαν εντυπωσιακά χωρίς τις δεσμεύσεις των εσωτερικών συσχετισμών εντός της GUE. Δόθηκε μεγαλύτερη δυνατότητα να ξεκαθαρίζεται ότι – με διαφορετικές βέβαια συνταγές και ρόλους, χωρίς απόλυτες ταυτίσεις αλλά πάντα πάνω στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ – εχθρός των λαϊκών συμφερόντων δεν είναι μόνο οι φασίστες, οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες αλλά και όσοι εξαπατούν περί της δυνατότητας εξανθρωπισμού της ΕΕ και του καπιταλισμού.

Ο Ελληνικός λαός έχει πλέον πείρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνηση του, πρέπει να την αξιοποιήσει.