Εικονογραφώντας το Έπος του ‘40
«Ο ανιδιοτελής και ολοκληρωτικός πατριωτισμός, είναι η μεγάλη αξία που έχουμε κληρονομήσει και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς καλούμαστε, μέσα από τις ματιές των ανθρώπων του πολιτισμού να αναθεωρήσουμε τη δική μας την προσωπική στάση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Εικονογραφώντας το Έπος του ‘40» στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι «ατενίζοντας το παρελθόν και τη θεώρηση των πρωτεργατών του Έπους του ’40 θα τονωθεί το εθνικό μας φρόνημα για ακόμα μια φορά, κάτι που το έχουμε απολύτως ανάγκη».
«Μέσα από τη συγκεκριμένη εικονογράφηση δεν μάθαμε το ’40, αλλά είδαμε το ’40» ανέφερε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε το παράδειγμα του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, ο οποίος στρατευόμενος αυτός και τα πέντε αδέρφια του, έδωσε ηχηρό μήνυμα άδολου πατριωτισμού, αφού όλη η οικογένειά του βρέθηκε στο μέτωπο.
Ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος της προπολεμικής περιόδου και της μεταπολεμικής, ατυχώς πέθανε πολύ νωρίς σε ηλικία 55 ετών και την περίοδο που είχε αρχίσει να αναγνωρίζεται το εικαστικό του έργο και το πόσο σπουδαίος ζωγράφος ήταν, σημείωσε επίσης ο κ. Τατούλης και δήλωσε ότι «μέσα από την εικονογράφησή του, αλλά και μέσα από τις γελοιογραφίες ενός άλλου σπουδαίου, περίφημου γελοιογράφου, του Σταμάτη Πολενάκη, βλέπουμε ποιες ήταν οι εικόνες, ποιο ήταν το συναίσθημα, αλλά πάνω απ’ όλα, πως αποτυπώθηκε το έπος του ’40 μέσα από τα μάτια των δημιουργών και των συμμετεχόντων σε αυτή τη διαδικασία».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό κτίριο του Πολεμικού Μουσείου Ναυπλίου, που είναι κόσμημα για την πόλη, και το οποίο αποτέλεσε την πρώτη Σχολή Ευέλπιδων από τον Ιωάννη Καποδίστρια, «ο οποίος το 1828 ίδρυσε την πρώτη σχολή Ευελπιδων της χώρας μας αντιλαμβανόμενος ότι με καινούργια ματιά έπρεπε να δούμε την οργάνωση του Ελληνικού Στρατού τότε και των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό το κτίριο είναι ορόσημο, έχει φτιαχτεί στο β’ μισό του 18ου αιώνα, περιήλθε σε έναν πλούσιο ευπατρίδη του Ναυπλίου, τον Παναγιώτη Καζακόπουλο και η προσπάθεια όλων των Ναυπλιέων ήταν αυτό το κτίριο να χαρακτηριστεί ιστορικό. Έτσι και έγινε και φιλοξενεί τις εκθέσεις του Πολεμικού Μουσείου».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης στη μεγάλη προσπάθεια και την αγάπη όλων των πολιτών, οι οποίοι, με επικεφαλής τη Δημοτική αρχή, και όλους τους άλλους ευπατρίδες Ναυπλιέους, δώρισαν προσωπικά και οικογενειακά κειμήλια για να θεμελιώσουν και να τεκμηριώσουν αυτή τη σπουδαία συλλογή. Δεν ήταν άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου ήταν το πρώτο παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.
«Θερμά συγχαρητήρια για την οργάνωση αυτής της σπουδαίας έκθεσης. Θεωρώ ότι όλοι μας θα αποκομίσουμε τις καλύτερες εικόνες προκειμένου πάντοτε στο μυαλό μας, αυτές οι αξέχαστες στιγμές που ένωσαν το έθνος και το λαό μας, να παραμένουν ζωντανές στη μνήμη και να συνοδεύουν και να σημαδεύουν το μέλλον μας» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.