ΠολιτισμόςΑρχείο

30 διακεκριμένοι Έλληνες Καλλιτέχνες «στον Αστερισμό Maria Callas»

Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Τρίπολης χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την έκθεση έργων τέχνης 30 διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών «Στον Αστερισμό “Maria Callas” η καταγωγή ενός μύθου…» που συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Maria Callas”, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Σύλλογο Φίλων Αίθουσας Τέχνης Κούρος. 

«Χαίρομαι για τη δραστηριότητα του μη κερδοσκοπικού σωματείου που εξαρχής είχε θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου για τη Λυρική σκηνή» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων και πρόσθεσε ότι «το 2004 ως Υπουργός Πολιτισμού είχαμε συζητήσει με τον κ. Βασίλη Βασιλικό και τότε είχα προτείνει το Φαληρικό Δέλτα για την Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου τότε αντιμετώπισα λυσσαλέα αντίδραση από τους Δημάρχους της περιοχής, γιατί ήθελαν το χώρο να τον κάνουν χώρο αθλοπαιδιών και καταστημάτων. 

Στον Αστερισμό “Maria Callas” η καταγωγή ενός μύθου…

Χωροθέτησα ως Υπουργός Πολιτισμού αυτό το χώρο, σύμφωνα με την αντίληψη ότι η Αθήνα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο χώρο πολιτισμού που θα πρέπει να συνδέει τη νέα πολιτισμική Αθήνα με το στοιχείο της θάλασσας. Αυτό έγινε μετά με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, χωρίς τη βοήθεια του οποίου θα είχε παραμείνει ένας χέρσος χώρος. 

Αυτό το αίτημα εκπληρώθηκε. Δεν εκπληρώθηκε ωστόσο το αίτημα για τη δημιουργία της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, που αποτελούσε το δεύτερο στόχο μας για τη δημιουργία Ακαδημίας Πολιτισμού, με επιμέρους ενότητες το θέατρο, τη μουσική και την όπερα. Είχαμε μάλιστα προετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Την Ακαδημία αυτή τη χρειάζεται η χώρα μας εν ονόματι της Μαρίας Κάλλας. 

Στον Αστερισμό “Maria Callas” η καταγωγή ενός μύθου…

Ήταν η απόλυτη Λυρική, η απόλυτη ερμηνεύτρια της όπερας που άλλαξε την πορεία της όπερας. Εμπλούτισε το ρεπερτόριο, βρήκε καινούργιους δρόμους και συνέθεσε την κλασσική περίοδο με τη νεωτερίστικη αναζήτηση. Γι’ αυτό ήταν η απόλυτη εκφραστής της όπερας, ήταν η Θεϊκή Ντίβα και το ορόσημο για την όπερα.  Ήταν ανατρεπτική στην πολυτάραχη ζωή της. Δε δείλιασε ποτέ στα καινούργια δεδομένα και ήταν πάντοτε εξαιρετικά διεκδικητική απέναντι στην ίδια τη ζωή. 

Ήταν γνωστός ο τρόπος που εκπόρθησε τη Σκάλα του Μιλάνο, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για αυτή με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό. Με την ποιότητά της έπεισε όλους τους ειδικού και την εμπιστεύτηκαν σε μια ηλικία 23 χρονών και κυριάρχησε για μια εφταετία». 

Στον Αστερισμό “Maria Callas” η καταγωγή ενός μύθου…

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης συνεχάρη για τις άοκνες προσπάθειες τόσο την Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» όσο και το Δημήτρη Ταλαγάνη για την προώθηση σημαντικών γεγονότων που έχει ανάγκη ο τόπος. 

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι καλλιτέχνες κ.κ. Δημήτριος Τσίτουρας και Δημήτρης Ταλαγάνης και ο συγγραφέας κ. Βασίλης Βασιλικός.