ΠολιτισμόςΑρχείο

Πως γιόρτασαν τα Θεοφάνεια σε Νέα Κίο, Ναύπλιο και Άργος

Το έθιμο των γκαζοντενεκέδων, όπου οι ντόπιοι πυροβολούν τενεκέδες με δίκανα από τα καΐκια που βρίσκονται στην θάλασσα, αναβίωσε και φέτος στη Νέα Κίο τη μέρα των Φώτων.

Τον αγιασμό των υδάτων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος παρουσία του δημάρχου Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου και πλήθους κόσμου. Γύρω στα 15 αγόρια βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό με τον Γιώργο Σαρηγιάννη να είναι τελικά ο «τυχερός».

Πως γιόρτασαν τα Θεοφάνεια σε Νέα Κίο και Ναύπλιο

Με την παρουσία αρκετού κόσμου η κατάδυση του τίμιου σταυρού και στο λιμάνι του Ναυπλίου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου με την παρουσία στρατιωτικών, βουλευτών του νομού και τοπικών αρχόντων.

Είχε προηγηθεί θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Άγιου Γεωργίου αλλά και στην Ευαγγελίστρια όπου αναβίωσε και φέτος το συμβολικό έθιμο των περιστεριών κατά την τελετή Αγιασμού των υδάτων.

Πως γιόρτασαν τα Θεοφάνεια σε Νέα Κίο και Ναύπλιο

Ένα άλλο έθιμο, αυτό των πορτοκαλιών, αναβίωσε στην Παναγία Κατακεκριμένη Πορτοκαλούσα στο Άργος, όπου κατά την διάρκεια της τελετής τοποθετούνται πορτοκάλια από τον Ιερέα στην κολυμβήθρα όπου γίνεται ο αγιασμός των υδάτων.

Στο Άργος και φέτος είχαμε διπλό αγιασμό των υδάτων αφού, εκτός από τον καθιερωμένο καθαγιασμό των υδάτων στη δεξαμενή, αξιοποιήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και τα νερά της Πλατείας.