ΠολιτισμόςΑρχείο

Όταν το Χόλιγουντ έκανε στάση στην Επίδαυρο πριν από 61 χρόνια! (Vid)

Η πρώτη χουλιγουντιανή ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα έτυχε να βρεθεί για γυρίσματα στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στο Άρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Δεν είναι άλλη από το “Boy on a dolphin” με πρωταγωνίστρια την Ιταλίδα καλλονή Σοφία Λόρεν στην πρώτη της αγγλόφωνη ταινία. 

Το «παιδί και το δελφίνι», όπως είναι ο Ελληνικός τίτλος, είναι μία δραματική-ρομαντική ταινία παραγωγής 1957 που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του David Divine “Boy on a dolphin”. Πρωταγωνιστούν η Σοφία Λόρεν, ο Άλαν Λαντ και ο Κλίφτον Γουέμπ. Είναι η πρώτη αμερικανική παραγωγή στον ελλαδικό χώρο και η πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε Cinemascope 55.

Στην ταινία ακούγεται το τραγούδι «Τι είν΄ αυτό που το λένε αγάπη» των Τόνυ Μαρούδα (μουσική) και Γιάννη Φερμάνογλου (στίχοι) που επέλεξε η Σοφία Λόρεν να τραγουδήσει και μάλιστα στα ελληνικά. Το τραγούδι μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες.

Τα φιλμ της ταινίας μεταφέρονταν στην Αθήνα με το ταχύπλοο «Εριέττα» του Γιάννη Λάτση. Οι διορθώσεις στέλνονταν πίσω στην Ύδρα με τηλεγραφήματα.

Η Σοφία Λόρεν υποδύεται την Φαίδρα, μια νεαρή Υδραία σφουγγαρού η οποία κάνοντας μια κατάδυση στον βυθό της Ύδρας ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ένα αρχαίο άγαλμα που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι. Η Φαίδρα εκμυστηρεύεται την ανακάλυψη αυτή στον Αλβανό σύντροφό της, Ριφ (Jorge Mistral) και στον Άγγλο γιατρό του νησιού, τον δοκτορ Χωκινς (Laurence Naismith) ο οποίος ταξιδεύοντας στην Δήλο ανακαλύπτει οτι η κατασκευή του πολύτιμου αγάλματος αυτού ανάγεται στην περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής και ότι πιστεύεται ότι έχει μαγικές ιδιότητες.

Η Φαίδρα λοιπόν αποφασίζει να ταξιδέψει στην Αθήνα και να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους Αμερικάνους αρχαιολόγους με στόχο να ωφεληθεί και αυτή οικονομικά. Φτάνοντας στην Αθήνα η Φαίδρα έρχεται σε επαφή με τον Αμερικάνο αρχαιολόγο Κάλντερ (Alan Ladd) ο οποίος εργάζεται σε κάποιες ανασκαφικές εργασίες στην Ακρόπολη και ο οποίος προσφέρεται να βοηθήσει. Κατά την διάρκειά της παραμονής της, η Φαίδρα συναντάει στο μουσείο και έναν πλούσιο αρχαιοκάπηλο, τον Βίκτορ Πάρμαλη (Κλίφτον Γουέμπ) ο οποίος την πείθει ότι αν τον βοηθήσει να πάρει αυτός το άγαλμα, αυτή και ο Ριφ θα πλουτίσουν.

Η Φαίδρα επιβραδύνει την παραμονή της στην Αθήνα διαμένοντας στον σκάφος του Πάρμαλη ενώ ο ίδιος κάνει ένα μικρό ταξίδι στην Επίδαυρο και τα Μετέωρα για να μαζέψει περισσότερες πληροφορίες για το άγαλμα…

Να μην πούμε άλλα, ολόκληρη η ταινία στο παρακάτω βίντεο: