ΟικονομίαΑρχείο

30% κάτω η παραγωγή στα πορτοκάλια για την Αργολίδα

Ολοκληρώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Ναβαλίνα και ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-30 λεπτά ανά κιλό και 15-25 λεπτά ανά κιλό αντίστοιχα για τις ποικιλίες Ναβαλίνα και Μέρλιν.

Όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα των πορτοκαλιών, μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα, μειωμένα σε σχέση με πέρσι (που είχαμε ρεκόρ εξαγωγών), με τιμές αυξημένες σε σχέση με τις περσινές. 

Στην Αργολίδα η παραγωγή παρουσίασε πτώση της τάξεως του 30% λόγω των χαλαζοπτώσεων, αλλά και πάλι παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και με την γενικότερη ζήτηση, καθώς τα πορτοκάλια μέχρι στιγμής διατίθενται με ευκολία στην αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Θωμάς Φάκλαρης «η παραγωγή της ποικιλίας πορτοκαλιών Ναβαλίνα στην Αργολίδα, δεν ήταν καλή. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές λόγω της χαλαζόπτωσης. Πολλοί από τους καλλιεργητές θα πάνε τα πορτοκάλια τους για χυμοποίηση. Στο επιτραπέζιο πορτοκάλι είχαν μια μείωση στην παραγωγή της τάξης του 20-25%.

Η διάθεση είναι αρκετά καλή και υπήρξε εξαγωγικό ενδιαφέρον για την Ναβαλίνα. Όσον αφορά τις τιμές πορτοκαλιών στην Αργολίδα, η ποικιλία Ναβαλίνα έπιασε 25-28 λεπτά ανά κιλό, ενώ τα Μέρλιν των οποίων η συγκομιδή ξεκινά αυτήν την εποχή πιάνει τιμές 20-25 λεπτά το κιλό». 

Ο Ιωάννης Καλογερόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Τριάδας, ανέφερε ότι «παρά την χαλαζοπτώσεις (Ιουνίου και Νοεμβρίου) που μείωσαν την παραγωγή, κατά περίπου 30%, όσα πορτοκάλια ήταν για εμπορεία πήγαν καλά.

Η συγκομιδή για πορτοκάλια Ναβαλίνα έχει τελειώσει και η διάθεση του προϊόντος γίνεται χωρίς προβλήματα. Οι τιμές που έπιασε στην αγορά ήταν ελαφρώς υψηλότερες από πέρυσι, στα 25-28 λεπτά ανά κιλό.

Όσον αφορά την ποικιλία Μέρλιν η συγκομιδή εξελίσσεται καλά, με κάποια μείωση στην παραγωγή. Η ζήτηση και στα πορτοκάλια Μέρλιν είναι καλή, και διατίθεται σε τιμές από 18 έως και 22 λεπτά ανά κιλό, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος».